Tgrt Haber
24 Temmuz 2021 13:23

MSB'den bedelli açıklaması: Bedelli ücretleri düşecek mi?

Milli Savunma Bakanlığı ‘bedelli askerlik uygulamasının kaldırılması’ veya ‘bedel ücretinin azaltılması" tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Bedelli askerlik uygulamasının istismar edildiği belirtilen sert açıklamada "Gençlerin duygularıyla oynanmamalı" ifadelerine yer verildi.

MSB'den bedelli açıklaması: Bedelli ücretleri düşecek mi?
MSB,Milli Savunma Bakanlığı,bedelli askerlik

Milli Savunma Bakanlığı son dönemde özellikle ücret üzerinden yapılan bedelli askerlik tartışmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Yapılan yeni düzenlemeyle beraber dövizle askerlik hizmetinde yaş sınırının kaldırıldığı belirtilen açıklamada bedelli askerlik hizmetinin sürekli hale getirildiği, dövizle askerlik ve bedelli askerlik bedel miktarının eşitlendiği hatırlatıldı. Bakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada yeni sistem ile "yedek astsubay"lık statüsünün oluşturulduğunu, askerlik süresinin 12 aydan 6 aya indirildiği belirtildi. "Bedelil ücretleri düşecek mi?" sorusuna da açıklamada cevap verildi. 

GEÇMİŞ DÖNEM BEDELLİ ASKERLİK FİYATLARI HATIRLATILDI

2019’da kabul edilen Askeralma Kanunu ile hem vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerinin hem de TSK'nin yükümlü personel ihtiyacının karşılandığını belirtildi. Kaynaklar ile modern, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir sistemin tesis edildi. Yeni düzenlemeyle iş sahibi gençler ve öğrencilere, eğitim, öğretim ve mesleki gelişmelerinde geleceklerini planlama açısından kolaylık ve fayda sağlandığını, yurt içi ve dışında çalışan, çevresine, topluma ve ekonomiye katkı sağlayan çalışmaların da vatan hizmeti olarak görülmesinin sağlandığını ifade etti. Daha önceki dönemlerde toplumsal beklentinin karşılanması amacıyla hayata geçirilen bedelli askerlik uygulamalarının, askerlik kaynağını erteleme, yoklama kaçağı ve bakaya gibi nedenlerle meydana gelen birikmenin azaltılması amacıyla yapıldığına dikkati çeken kaynaklar, bu nedenle bedel miktarının düşük tutulduğu bilgisini verdi.

MÜRACAAT SAYISINDA ARTIŞ VAR

Yeni askerlik sistemi kapsamında bedelli uygulamasının sürekli hale getirildiğini yineleyen kaynaklar, yaş sınırının kaldırıldığı, gerek vatandaşların gerekse TSK'nin yükümlü ihtiyacı göz önünde bulundurulup önceki uygulamalardan farklı kriterler esas alınarak bedel miktarının belirlendiğini bildirdi. Yeni askerlik sisteminin öncelikli amacının yurt ve dünyanın birçok bölgesindeki farklı coğrafyalarda görev yapan TSK'nin insan kaynağının desteklenmesi olduğunu vurgulayan kaynaklar, "Bedelli askerlik için her yıl Bakanlıkça kontenjan belirlenmekte, kontenjan sayısı aşılması halinde adaylar kura ile tespit edilmektedir. Bedelli askerlikten istifade edecek sayının belli bir kontenjan ile sınırlı tutulması nedeniyle bedel miktarının azaltılmasına bağlı olarak gelirde artış olacağı sonucuna ulaşmak doğru değildir." ifadelerini kullandı.

MSB'den bedelli açıklaması: Bedelli ücretleri düşecek mi?
Son dönemde meydana gelen bedelli askerlik ücretine yönelik tartışmalara da değinen açıklamada, TSK'nin, Cumhuriyet tarihinin en yoğun döneminden geçtiğini vurgulandı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

TSK PERSONELİNİ OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR

"TSK, karada, denizde ve havada ülkemizin hak, alaka ve menfaatlerini korumak, 84 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlamak için azim ve kararlılıkla mücadele etmektedir. Böylesine hassas ve kritik bir dönemde bedelli askerlik konularının istismar edilmesi ve böylesi konuların konuşulması dahi kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bedelli askerlik uygulamasının kaldırılması veya ücretinin azaltılması gibi popülist söylemlerle gençlerin duygularını istismar edilmemesi gerekmektedir."

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...