Tgrt Haber
21 Kasım 2018 09:15

Müjde Bakan'dan geldi! Binlerce kişiyi ilgilendiriyor...

Son dönemde yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle prim borcunu ödemekte zorlanan işverene yeni bir müjde geldi.

Müjde Bakan'dan geldi! Binlerce kişiyi ilgilendiriyor...
vergi,patron,ekonomi

Geçtiğimiz haftalarda işverenlerin kredi borçlarının, bankalarla yapılan mutabakat çerçevesinde yapılandırılmasının ardından SGK’ya olan prim borçlarına da taksitlendirme imkânı geldi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işverenlerin 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun şartlarda taksitlendirerek yapılandırmaya başlayacaklarını söyledi.

İyi niyetli olan ancak elde olmayan sebeplerle primlerini süresinde ödemeyen işverenlere birçok kolaylık getirildiğinin altını çizen Selçuk “Düzenlemeden zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi, başvuru tarahi itibarıyla en az üç yıllık prim yükümlüsü, başvuru tarihinden geriye doğru üç yıla ait prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiş, fakat borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen son bir sene içerisinde borçlarını ödeyememiş olanlar yararlanabilecek.

ZORLUK DURUMU NE?
Bakan Selçuk, düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin başvurusu hâlinde önce uyumlu prim borçlularının tespit edileceğini, sonrasında ‘çok zor durum’ halinin inceleneceğin ibelirterek “Uyumlu işverenlerimiz aylık taksitler hâlinde prim borçlarını ödeyebilecek, 60 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek” dedi. Bakan Selçuk ayrıca zorluk durumuna göre faizlendirme yapılacağını da söyledi.

Vergilere de taksitle süreç tamamlanır

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işverenlerin prim borcunu taksitlendirme kararının son derece olumlu olduğunu söyledi. Avdagiç “Kredi yapılandırmasının ardından gelen SGK taksitlendirmesi son derece olumlu. Geçici bir prim indirimi ve vergi borcu yapılandırması da süreci tamamlayacaktır” dedi.

Düzenleme ile geriye dönük 3 yıl boyunca primini düzenli ödemiş olanların uygulamadan yararlandırılmasının hakkaniyetli bir sınırlandırma olduğunu söyleyen Avdagiç “Piyasadaki nakit döngüsüne, sonrasında da istihdama ve büyümeye katkı yapacak böylesi adımlara ihtiyacımız var” diye konuştu.

500 bin liraya kadar teminat istenmiyor
Prim borçlarına uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları basit usulde uygulanacak. Prim borçlarının taksitler hâlinde ödenmesinde yıllık yüzde 22 olan tecil faizi, çok zor durum derecesine bağlı olarak yüzde 1,1 ile yüzde 16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek. 500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak.

500 bin TL’yi aşan kısım için ise yüzde 25’i oranında teminat alınarak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek. Hacizli malın, kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının kuruma ödenmesi kaydıyla bu malın borçlu tarafından satışına Kurumca izin verilebilecek.

Borç miktarı 2 milyon lira ve altında ise satışına izin verilecek malın değeri konusunda kanunda sınır bulunmuyor. 2 milyonun üzerinde ise satışına izin verilecek malın kanuna göre belirlenen değeri 2 milyon lirayı aşamıyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...