Tgrt Haber
08 May 2014 08:08

Nasıl bir ofis?

Günümüzde, iş yerleri en çok zaman harcadığımız yerlerdir. Bu yüzden artık ofis tasarımı göz ardı edilmeyecek bir önem taşımaktadır.

Nasıl bir ofis?
ofis,ofis tasarımı,emlaksondakika

İyi bir çalışma ortamının verimliliği büyük oranda arttırdığı bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır.Emlaktasondakika.com sitesinin araştırmasına göre, tüm bu veriler ise artık ofis tasarımlarının profesyonel bir şekilde çözülmesi gerçeğini ortaya çıkartıyor. 

Bu gerekçeler doğrultusunda iyi bir çalışma ortamı için dikkat edilmesi gereken önemli faktörler vardır. Bu konuyla ilgili Mimar Seda Dündar'a fikirlerini sorduk.
Nasıl bir ofis?
Seda Dündar'a göre ofis tasarımında dikkat edilmesi gereken fiziksel noktalar;
. Ofis tasarımında öncelik olarak çalışanların konforu göz önünde tutulmalıdır. Personelin sağlıklı bir oturma ve masa düzeni içinde çalışması gerekmektedir. Masa genişlikleri ve yükseklikleri; işin niteliğine ve insan anatomik yapısına göre dizayn edilmelidir.
. Günümüz çalışma alanları düşünüldüğünde önemli faktörlerden biri de havalandırma sistemleridir. Çalışma ortamlarındaki taze hava sirkülasyonunun; çalışan personel sayısı ve mekan hacimleri düşünülerek, mekanik ve mimari ekip tarafından en doğru şekilde çözümlenmesi gerekmektedir.
. Yine çalışma ortamlarında aydınlatma kişiler üstünde önem taşıyan bir faktördür. Gün ışığı ile aydınlatmanın çoğu yerde yetersiz kaldığını görmekteyiz. Bu alanlarda aydınlatma değerleri profesyonel olarak hesaplanıp armatür sayısı buna göre belirlenmelidir. Özellikle operasyonel sistem çalışma alanlarında endirekt aydınlatma tercih edilmelidir. Kullanılan ampul ışıkları gün ışığı olmalıdır.

Nasıl bir ofis?

. Ofis planlaması ise; işyerinin işlevine, çalışanların ihtiyaçlarına, müşteri kitlesine ve iş akışını kolaylaştıracak şekilde profesyonel bir ekip tarafından bölümlendirilmelidir.

Nasıl bir ofis?

Ofis tasarımlarının kişiler üstünde duygusal etkileri:
. Ofis tasarımlarının çalışanlar üstünde psikolojik etkileri günümüzde artık bilimsel olarak kabul edilmiş bir gerçektir. Bu yüzden ofis tasarımlarının üretkenliğe teşvik etmesi, davetkar olması ve motivasyonu arttırıcı bir şekilde iş gruplarına göre düzenlenmesi gerekiyor.
. Modern ofis tasarımlarında artık koyu renkli mobilya kullanımı tercih edilmiyor. Kişilerin kendilerini rahat ve daha ferah hissedecekleri açık renk mobilyalar kullanılıyor.
. Yine ofis tasarımlarında dikkat edilmesi gereken bir başka önemli noktada renklerin doğru kullanılmasıdır. Şirketin kurumsal renkleri ofisin belli alanlarında gizli bir pazarlama yöntemi ile müşterilere sunuluyor. Bir şirketin kurumsallığı sadece logo ve ismiyle değil artık renkleriyle ön plana çıkarılıyor. Tabi ki renklerin kişiler üzerinde ki psikolojik etkileri değişkendir. Bu sebeple şirketin kurumsal renkleri dışında çalışan personelin kendi özel alanlarında şirket içi tasarım bütünlüğünü bozmayacak şekilde farklı renk kullanımına izin verilmelidir. 

Nasıl bir ofis?

. Bir şirketin kurumsal yüzü giriş lobisinde başlamaktadır. Bu sebeple bu alanda yani müşterilerinizi ilk karşıladığınız alanda yapılan iş, şirketin dinamik yapısı ve işleyişi ile ilgili ipuçları vermek doğru bir tercihtir.
. Yine müşterinin en uzun vakit geçirdiği toplantı odaları ise günümüzde artık kimlikli bir yapıya dönüşmüştür. Sıkıcı, karanlık ve kapalı toplantı odalar;ı daha şeffaf, ayırıcı seperatörlerin işlev kazandığı ve bütün içinde ayrışmış fakat bütünden kopmayan bir tanım kazanmıştır. Toplantı odaları isimlendirilerek ulaşımı ve tanımı daha kolay bir hale getirilmiştir.
. Bir çok çalışan insan ne yazık ki günümüzde plaza ortamında görevlerini devam ettirmektedir. İnsanların doğal hayattan  uzakta olması da motivasyonu azaltan en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle  ofis tasarımlarında yeşili kullanmanın gereği artmıştır. Yapay ışıkla da beslenebilen dikey bahçeler bu noktada iyi bir çözüm seçeneğidir. Bu tür imkanların olmadığı yerde dinlenme, cafe gibi alanlarda mutlaka yeşilin kullanılması gerekmektedir.

Nasıl bir ofis?

.  Ofis tasarımlarında dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise çalışanlar dinlenme vakitlerinde kullanacakları alanların renkliliği ve dinamizmidir. Çoğunlukla tasarım ile uğraşan özellikle medya sektöründe olan ofislerin, çalışanları motive edici ve keyifli tasarımları birçok kişi tarafından imrenilen çalışma ortamlarıdır. Finans, sağlık, otomotiv gibi sektörlerde ise kurumsal çizginin ciddiyetinin ofisin geneline yayılması çoğu zaman bunaltıcı mekanlar oluşturmuştur. Çalışma alanları farklı olsa bile ofisin genel düzeni içinde, çalışanların dinlenme alanları; yeşil mekanlar, rahat oturma alanları, okuyabilecekleri sakin ortamlar ve ya günün stresinde uzaklaştıracak aktivitelere (masa tenisi, playstation) olanak veren tasarımlarla şekillenmelidir. 

Nasıl bir ofis?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...