Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Mart 2016 09:08

Nefesler tutuldu, gözler bir kez daha Merkez Bankası'nda

Nefesler tutuldu, gözler bir kez daha Merkez Bankası'nda. TCMB`nin martta politika faizini ve alt bantı sabit tutması bekleniyor, üst bantta indirim gelebileceği belirtiliyor. Açıklamanın öncesinde dolar/TL 2.88`in üzerinde işlem görüyor.

Nefesler tutuldu, gözler bir kez daha Merkez Bankası'nda
merkez bankası, erdem başçı,

Nefesler tutuldu, gözler bir kez daha Merkez Bankası'na kilitlendi. Mart ayı PPK toplantısının sonuçları bugün saat 14.00'de açıklanacak.
MERKEZ BANKASI ÖNEMLİ BİR VİRAJDA
Merkez Bankası'nın (TCMB) Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutması beklenirken, faiz koridorunun üst bandında bir indirim ise düşük de olsa beklentiler arasına girdi.
DOLAR/TL 2.88'İN ÜZERİNDE
Açıklamanın öncesinde dolar/TL 2.88'in üzerinde işlem görüyor.
Reuters'ın 26 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını beklerken, 1 katılımcı politika faizinde artış bekliyor. Ankete katılan 26 kurumun 19'u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, 7 kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını öngörüyor.
MERKEZ BU KEZ FAİZİ İNDİRECEK GİBİ...
TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tutuyor. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti CBTWACF= ise dün itibariyle yüzde 8.9 civarında seyrediyor.
Kısa vadeli faizlerin sabit tutulacağına yönelik görüş bildiren analistler, çift hanenin hemen altında seyreden manşet ve çekirdek enflasyon ile ileriye dönük enflasyon beklentilerinin enflasyonda faiz indirimini haklı çıkartabilecek bir trende girmediğini belirtiyorlar.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerin Türkiye'de yatırımların artması için TCMB'nin faizleri daha düşük seviyelere çekmesi gerektiğine yönelik açıklamaları ise devam ediyor.
Bazı analistler en son Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem tarafından dün dile getirilen bu açıklamalara TCMB'nin de kulak verebileceğini ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı sonrası oluşan küresel iyimserliği de dikkate alarak TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında bir indirim yapabileceğini belirtiyorlar.

Ertem NTV'nin canlı yayınında, "Önümüzdeki hafta TCMB'nin bir toplantısı var. Piyasalar TCMB'nin pas geçeceğini düşünüyor ancak bir faiz indirimi de olabileceğini düşünüyorum. Böyle bir fırsatı da var Türkiye'nin. Özellikle gecelik borç verme yani banka sistemini finanse etme faizi olan üst bantta bir indirim söz konusu olabilir" demişti.

ATAMA ÖNCESİ SON PPK

Diğer taraftan piyasalar TCMB Başkanı'nın görev süresinin dolması ardından yeniden göreve atanıp atanmayacağını ya da yerine kimin geleceğini de yakından takip ediyor.

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da dolacak ve yeniden atanmaması halinde Mart ayı toplantısı Başçı başkanlığındaki son PPK toplantısı olacak. TCMB'nin bir sonraki toplantısı 20 Nisan günü gerçekleşecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...