Tgrt Haber
11 Ekim 2021 13:11

Nobel Ekonomi Ödülü David Card, Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens'e verildi!

Son dakika haberi: 2021 Nobel Ekonomi Ödülü'nü David Card ile Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens kazandı.

Nobel Ekonomi Ödülü David Card, Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens'e verildi!
nobel ödülü,ekonomi,nobel ekonomi ödülü

2021 Nobel Ekonomi Ödülü'nü ekonomistler David Card ile Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens kazandı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Kanadalı çalışma ekonomisti Card'ın, "çalışma ekonomisine ampirik katkılarından", Angrist ve Imbens'in "nedensellik ilişkilerinin analizine metodolojik katkılarından" ötürü 2021 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldüğü duyuruldu.

Üç ekonomistin çalışmalarının, emek piyasasına ilişkin yeni anlayışlar gelişmesini sağladığı, neden sonuç ilişkisi açısından doğal deneylerden ne gibi sonuçlar çıkarılabileceğini gösterdiği, yaklaşımlarının, diğer alanlara da yayıldığı ve ampirik araştırmayı kökten değiştirdiği belirtildi.

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazananlara altın madalyanın yanı sıra 1,1 milyon dolar veriliyor.

Ödül 2020'de açık artırma teorisinin geliştirilmesine katkı sunan Amerikalı ekonomistler Paul R. Milgrom ve Robert B. Wilson'a verilmişti.

Milgrom ve Wilson'un keşiflerinin "dünya çapında satıcılara, alıcılara ve vergi mükelleflerine fayda sağladığı" belirtilmişti.

2019 Nobel Ekonomi Ödülü'nü de küresel yoksullukla mücadele alanında yaptıkları çalışmalar dolayısıyla Hint asıllı Amerikalı iktisatçı Abhijit Banerjee, Fransız asıllı Amerikalı iktisatçı Esther Duflo ve Amerikalı iktisatçı Michael Kremer kazanmıştı.

DAVİD CARD KİMDİR?

1956 doğumlu Kanadalı bir ekonomist David Card, California Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü olarak görev almaktadır.

1990'ların başında Card, o zamanki Princeton Üniversitesi'nden meslektaşı Alan B. Krueger ile birlikte, ekonomistler arasında yaygın olarak kabul edilen inancın aksine , New Jersey'deki asgari ücret artışının fast food işlerinin azalmasına neden olmadığını bulmasıyla büyük ilgi gördü. bu durumdaki şirketler. Metodoloji ve iddiası bazıları tarafından tartışılsa da Joseph Stiglitz ve Paul Krugman da dahil olmak üzere birçok ekonomist, Card ve Krueger'in bulgularını kabul etmektedir.

David Card ayrıca göçmenlik, eğitim, iş eğitimi ve eşitsizlik araştırmalarına da temel katkılarda bulunmuştur . Card'ın çalışmalarının çoğu, çeşitli durumlarda Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada arasında bir karşılaştırmaya odaklanıyor . Göç konusunda Card'ın araştırması, yeni göçmenlerin ekonomik etkisinin asgari düzeyde olduğunu göstermiştir. Card, göçmen gruplarının hızlı asimilasyonu üzerine birkaç vaka çalışması yaptı ve bunların ücretler üzerinde çok az veya hiç etkisi olmadığını tespit etti. The New York Times'a verdiği röportajda Card, "Dürüst olmak gerekirse göç karşıtı ekonomik argümanların ikinci dereceden olduğunu düşünüyorum. Neredeyse alakasızlar" dedi. Ancak bu, Card'ın göçün artırılması gerektiğine inandığı anlamına gelmez, yalnızca göçmenlerin işgücü piyasası için bir tehdit oluşturmadığı anlamına gelir.

Card'ın bazen güçlü siyasi sonuçları olan sorunları araştırmasına rağmen, siyasi konularda kamuoyu önünde bir tavır almaz veya politika önerilerinde bulunmaz. Yine de, artan göç ve asgari ücret yasasını desteklemek için çalışmaları düzenli olarak alıntılanıyor.

JOSHUA D. ANGRİST KİMDİR?

İsrailli ve Amerikalı ekonomist olan 18 Eylül 1960 doğumlu Angrist, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Ford Ekonomi Profesörüdür.

GUİDO W. IMBENS KİMDİR?

3 Eylül 1963 doğumlu Hollandalı Amerikalı ekonomist Guido Wilhelmus Imbens, 2012'den beri Stanford İşletme Enstitüsü'nde Ekonomi Profesörüdür. Doktora derecesini aldıktan sonra ekonometride ve özellikle de nedensel çıkarım çizme yöntemlerinde uzmanlaşmıştır . 2019-2023 yılları arasında Econometrica'nın editörlüğünü yapmaktadır. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...