Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Ocak 2016 16:19

OECD Başkanı'ndan tedirgin eden sözler

Çin'den gelen büyüme rakamlarının düşüklüğü ve petrol fiyatlarındaki gerilemeyle küresel ekonominin gidişatına ilişkin artan kaygılara bugün OECD'nin üst düzey bir uzmanından gelen uyarı eklendi.

OECD Başkanı'ndan tedirgin eden sözler
OECD Başkanı, çin, petrol,

İngiltere'de yayınlanan Daily Telegraph gazetesine konuşan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) İstişare Komitesi Başkanı William White, "Şu anki durum 2007'den daha kötü. Ekonomik durgunlukla savaşacak cephanemiz kalmadı" dedi. Daha önce Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Ekonomisti olarak da görev yapmış olan White, yatırım bankası Lehman Brothers'ın batmasıyla zirve yapan küresel kriz döneminde gelişen ülkelerdeki hızlı büyümenin küresel ekonomiyi kurtardığını hatırlatarak "Şimdi onlar da sorunun bir parçası haline geldiler" dedi. Son 8 yıl içerisinde küresel borç yükünün hızla arttığına dikkat çeken White, "Bir sonraki ekonomik durgunluk döneminde bu borçların hiçbir zaman geri ödenmeyeceği anlaşılacak. Elinde bulundurduğu varlıkların bir değeri olduğunu düşünenler zor duruma düşebilir" dedi.

'AVRUPA BANKALARI KRİZE GİRECEK'

Hızla artan borçlanma oranlarının ve ardından gelen krizlerin insanlık tarihinin bir parçası olduğunu da vurgulayan William White, "Şimdi yanıtlamamız gereken soru yaklaşan zorluklara nasıl karşı koyacağımız olmalı" vurgusunu yaptı.
Bir sonraki ekonomik durgunlukta bu borçların hiçbir zaman geri ödenmeyeceği anlaşılacak. Elinde bulundurduğu varlıkların bir değeri olduğunu düşünenler zor duruma düşebilir."

Avrupa'daki bankaların son krizden bu yana çeşitli nedenlerle yaklaşık 1 trilyon dolarlık borcu silmek zorunda kaldığını hatırlatan White, bu bankaların gelişen ülkelerde yüklü pozisyonu olduğunu ve geri ödeme alınacağı şüpheli borçları sürekli olarak yenilediğini ifade ediyor.

White'a göre, Avrupa bankaları tarihte görülmemiş ölçüde bir yeniden sermayelendirme programına ihtiyaç duyabilir ve bu sermayelendirme programına devletlerin dışında mevduat sahipleri de katılmaya zorlanabilir.

'GELİŞEN ÜLKELERDE BORÇ REKOR DÜZEYE ÇIKTI'

White, 2005 - 2008 yılları arasında uluslararası finans kuruluşlarında çalışan ve kriz uyarıları yapan az sayıdaki yöneticiden birisi olarak kabul ediliyor.

ABD'nin kriz sonrasında uyguladığı sıfır faiz ve parasal genişleme politikaları nedeniyle gelişen ülkelerde kredi balonları oluştuğunu söyleyen White, hızla artan dolar cinsi borçlanmanın ekonomik dengelerei bozduğunu savunuyor.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu OECD üyesi gelişen ülkelerde toplam borçluluk oranının milli gelirin yüzde 185'ine ulaşarak rekor kırdığını hatırlatan White, "Artık gelişen ülkeler de sorunun bir parçası" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...