Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Şubat 2015 11:29

OECD'nin en yüksek faizi Türkiye'de

Türkiye faiz oranlarında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri arasında başı çekiyor. Türkiye, 34 ülkeli OECD içinde, yüzde 7,75 ile en yüksek faiz oranına sahip ülke.

OECD'nin en yüksek faizi Türkiye'de
OECD, faiz, Türkiye

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, politika faizini geçen ay 50 baz puan indirerek, yüzde 7,75'e çeken Merkez Bankasının bu kararı, gerek siyasi gerekse de ekonomi çevrelerince yeterli bulunmamış ve Banka, çeşitli eleştirilere maruz kalmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Bankanın kararlarını eleştirerek, "İnsanı adeta çıldırtacaklar. Enflasyon düşerse, faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış anlayış değil, bu yanlış bir mantık" ifadelerini kullanmış ve faiz oranlarının yüksek olduğunu belirtmişti. 
Uzun süredir faiz oranlarının tartışıldığı Türkiye, bu konuda dünyada bir çok ülkenin önünde yer alıyor. Türkiye'nin içinde yer aldığı OECD ülkeleri, geneli itibarıyla düşük faiz oranlarıyla dikkati çekiyor. İsviçre ve Danimarka ise negatif faiz uyguluyor. 
Türkiye, OECD ülkeleri arasında yüzde 7,75 ile en yüksek faiz oranına sahip ülke olurken, listenin ikinci sırasında yüzde 5,25 ile İzlanda, üçüncü sırada ise yüzde 3,5 ile Yeni Zelenda bulunuyor. 
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Meksika yüzde 3, Polonya yüzde 2, Çek Cumhuriyeti ise yüzde 0,05 faiz uyguluyor. Avro Birliği içindeki ülkeler ise Avrupa Merkez Bankası tarafından belirlenen ve şu an yüzde 0,05 olan ortak faiz oranını kabul ediyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...