Tgrt Haber
30 Aralık 2021 11:41

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili beklenen haber geldi. Öğretmenlerin hak ettiği birçok yeniliği içeren düzenlemenin en kısa sürede yürürlüğe gireceğini duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beklenen müjdeyi verdi. Milyonlarca öğretmenin yakından takip ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde 3600 ek göstergeden maaş zamlarına kadar birçok yeniliği içerisinde barındırıyor. Peki Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, içeriğinde neler var, ne zaman çıkıyor? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?
öğretmenlik meslek kanunu,recep tayyip erdoğan,öğretmen,kanun

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifini meclise sunulduğunu duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın zamanda yürürlükte olacağını söyleyerek öğretmenlere sevindirici haberi verdi. Milyonlarca öğretmenin beklediği yasa tasarısının ne zaman yürürlüğe gireceği ise merak konusu oldu. Öğretmenler tarafından tüm gözlerin çevrildiği yasa tasarısı ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik. Peki ama öğretmenlik meslek taslağının içeriğinde neler var? Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, içeriğinde neler var, ne zaman çıkıyor?Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifini bekleyen öğretmenler için müjdeyi verdi. Erdoğan açıklamasında; "Buradan tüm öğretmenlerimize bir müjde vermek istiyorum… Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifimiz TBMM’ye sunuldu. Öğretmenlerimizin hak ettiği birçok yeniliği içeren bu yasal düzenleme inşallah en kısa sürede yürürlüğe girecektir. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

Öğretmenlik Meslek Kanun tasarısını meclise sunduğunu duyuran Erdoğan, kanunun içeriği hakkında bilgiler verdi. Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, neleri kasıyor? İşte Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği..

Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

20. Milli Eğitim Şurası’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan tasarının kısa sürede Meclis'e geleceğini söyledi. Geçmiş yıllarda Öğretmenlik Meslek Kanununda düzenleme yapılacağı söylenmesinin ardından kanun için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hazırlıkları tamamlanan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yakın zamanda TBMM’ye sunulacağı duyurmasının ardından Bakan Özer'den de dikkat çeken açıklama geldi. Öğretmen ve okul yöneticilerinin atanmaları, çalışma şartları, özlük hakları ve benzeri diğer hususlarını değerlendirecek olan kanun ile öğretmenlere mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulanacak. Kanun şuranın ardından Meclis'e gelecek.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE İŞE YARAR?

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile yürürlüğe girdikten sonra; uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltilecek.

Meclise sunulan teklifle, eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE ZAMAN ÇIKACAK?

Erdoğan’ın duyurduğu müjde sonrasında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Şura sonrasında Meclis’e sunulacak olmasından büyük memnuniyet duyuyorum." açıklamasında bulundu. 20. Milli Eğitim Şurası 3 Aralık’a kadar sürecek. Bu bilgilere göre Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun önümüzdeki hafta Meclis'e gelmesi bekleniyor. Ancak konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Teklif yasalaştıktan sonra 2023 yılında yürürlüğe girecek.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇERİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 20. Milli Eğitim Şurası’nda konuştu. Öğretmenlerin taleplerinin, beklentilerinin her zaman göz önünde tutulduğunu bildiren Erdoğan, şunları söyledi;

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

Öğretmenlerimizin özlük haklarını artırmayı, mali ve sosyal imkanlarını artırmayı, çalışma şartlarını iyileştirmeyi ihmal etmiyoruz. Bu doğrultuda son 19 yılda tarihi adımlar attık. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu kısa sürede meclisimizin takdirine sunacağız. Bu düzenleme sayesinde öğretmenlerimiz tarihte ilk kez kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşacaklar. Öğretmenlerimiz mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları sağlayacaktır. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayarak adaylık, uzman öğretmenlik başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri, sorumlukları netleştiriyoruz. Aynı şekilde öğretmenlikle adaylık kaldırma sınavını bir kenara bırakıyoruz. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayarak adaylarımıza destek olacağız. Öğretmenlikte 10 yılı doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenlik getiriyoruz.

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

Eğitimi başarıyla tamamlayan, sınavdan başarıyla geçen öğretmenlerimiz hem derece alacak hem maaşlarında bin lira artış olacak. Yüksek lisans yapmış öğretmenlerimiz sınavdan muaf tutulacaktır. 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanıyla görev yapacaklardır. Bu öğretmenlerimize ilave derece verecek maaşlarında 2 bin lira artışa gideceğiz Doktora yapmış öğretmenlerimiz bu sınavdan muaf tutulacaktır. Böylece öğretmenlerimize kariyer basamaklarında ilerleme imkanı sunarken lisansüstü eğitim için çok önemli teşvikler vereceğiz.

Birinci derecedeki öğretmenlerimizin ek göstergelerini daha önce söz erdiğimiz gibi 3600' çıkarıyoruz. Ayrıca Sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımını da ortadan kaldırıyoruz. Mecburi hizmet hariç, özlük hakları, atamalar, mazeret tayinleri başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenlerimiz kadrolu öğretmenlerimizle aynı haklara sahip olacaklar"

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU MADDELERİ

Erdoğan’ın Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıkladığı haklar;

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

  • Öğretmen Meslek Kanunu, 750 bini kadrolu, 110 bini sözleşmeli, 100 binden fazlası okul yöneticisi olmak üzere 1 milyona yakın öğretmeni kapsıyor.
  • Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımı ortadan kalkacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak.
  • Adaylık kaldırma sınavı yapılmayacak. Öğretmenlerin mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulanarak adaylara destek verilecek.
  • Mesleki gelişim programlarında, yeni atanan ya da deneyimi 5 yılın altında olanlara öncelik veren uygulama hayata geçirilecek.
  • 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkânı getirilecek. Eğitimlerini tamamlayan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşları 1000 lira artacak. Yeni düzenlemede, sözleşmeli öğretmenlerin 3 artı 1 zorunlu hizmet sürelerinin de bu 10 yıllık sürece dahil olması bekleniyor.
  • 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacaklar. Maaşları da 2000 lira artacak.
  • 75 bine yakın uzmanlık sınavını kazanmış öğretmen mevcut. Bu öğretmenlerin, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından uzman öğretmenliğe geçiş yapması bekleniyor. Hâlihazırda 10 yılını doldurmuş yaklaşık 600 bin öğretmenin tamamı, herhangi bir kontenjan kısıtlaması olmadan bakanlığın düzenleyeceği eğitimlere ve ardından yapılacak uzmanlık sınavına girme hakkı elde edecek. Uzmanlıkta 10 yılını doldurmuş öğretmenler ise düzenlenecek eğitimlere katılıp ardından yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde başöğretmenliğe hak kazanacak.

MAAŞLARDA ARTIŞ OLACAK

Uzman öğretmenlikten 1000, başöğretmenlikten 1000 lira olmak üzere maaşlarında 2 bin lira artış olacak. Doktora yapmış öğretmenlerimiz de başöğretmen sınavından muaf tutulacaklar. Böylece bir yandan öğretmenlerimize kariyer basamaklarında ilerleme imkanı sunarken, bir yandan da lisansüstü eğitim için teşvik oluşturacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...