Tgrt Haber
26 May 2022 11:06 - Güncelleme : 26 May 2022 12:03

Buğdaydan sonra kriz sinyali veren şekere de ithalat izni

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş boyunca ülkenin tahıl başta olmak üzere gıda ham maddesi üretimini yerle bir etmesi tüm dünyayı belli ürünlerde darboğaza soktu. Bunlardan bir tanesi olan şekerde de, pandemiden bu yana devam eden fiyat artışları hızlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, talebe karşılık olacak ürünün ithal edilmesinin önü açılırken kota yoluyla ülke ihtiyacına vurgu yapıldı.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Buğdaydan sonra kriz sinyali veren şekere de ithalat izni
şeker,tarım ve orman bakanlığı,cumhurbaşkanlığı,kota,kontenjan

Tarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde Ukrayna’daki savaşın ivme kazandırdığı şeker piyasasını ilgilendiren bir açıklama yaptı. Bakanlık, imalatta ülke ihtiyacına öncelik koşuluyla şeker ithal edilmesini sağlayan uygulamayı duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığından, şekerde son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin oluştuğunun gözlemlendiği belirtilerek, "Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır." açıklaması yapıldı.

ÜRETİM KOTANIN ALTINDA KALDI

Bakanlığın Şeker Dairesi Başkanlığının sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı.

Şeker Kanunu kapsamında, yurt içi şeker talebinin karşılanmasının, planlı üretim modeli olan kotalar vasıtasıyla gerçekleştirildiği anımsatılan açıklamada, şu ifadeler yer buldu:

"Bu çerçevede, pancar şekeri için 2021/2022 pazarlama yılında, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2 milyon 632 bin 500 ton A kotası tahsis edilmiştir. Bu kotaya karşılık pancar şekeri üretimi ise 2 milyon 520 bin ton olarak gerçekleşmiştir."

Son üç pazarlama yılında yurt içine satılan A kotası şekerin, yurt içine satılabilen şeker miktarının, 2 milyon 455 bin ton, 2 milyon 468 bin ton, 2 milyon 507 bin ton olarak gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada, "Bununla birlikte son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin de oluştuğu gözlemlenmektedir. Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Dünyada buğday üreticisi ülkeler listesinde bulunan Hindistan'ın Mayıs ortasında aldığı ihraç yasağı kararı piyasaları sarsmıştı. Hindistan bu adımının ardından dün şeker için de ihraç kısıtlaması getirdi. Buğdaydan sonra şeker krizi de uluslararası düzeyde konuşulmaya başlandı. Türkiye buğdayda olduğu gibi kendi ihtiyacını karşılasa da ihraç malı imalat için şeker ithalatına ihtiyaç duyuyor.   

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...