Tgrt Haber
18 May 2022 09:42 - Güncelleme : 18 May 2022 10:47

Hesaplar karıştı: Ons altın düşüyor, gram altın dolarla yükseliyor

Dün akşam konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, yine şahin açıklamalarda bulundu. “Enflasyon düşene kadar faiz artırmaya devam edeceğiz gerekirse daha sert oluruz” diyen Powell’ın sıkılaşmaya ilişkin sözleri piyasaları sarsarken altın da açıklamadan nasibini aldı. Ons altın dün çıktığı 1833 dolar seviyelerinden 1810 doların altına kadar gerilerken dolar TL kurundaki yükseliş gram altın yatırımcısını korudu.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Hesaplar karıştı: Ons altın düşüyor, gram altın dolarla yükseliyor
altın,ons,islam memiş,gram

Dün akşam konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, yine şahin açıklamalarda bulundu. “Enflasyon düşene kadar faiz artırmaya devam edeceğiz gerekirse daha sert oluruz” diyen Powell’ın sıkılaşmaya ilişkin sözleri piyasaları sarsarken altın da bundan nasibini aldı. Ons altın dün çıktığı 1833 dolar seviyelerinden 1810 doların altına kadar gerilerken dolar TL kurundaki yükseliş gram altın yatırımcısını korudu.

The Wall Street Journal tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, “"Enflasyonun net ve inandırıcı bir şekilde düştüğünü göremezsek, o zaman daha agresif hareket etmeyi düşünmemiz gerekecek." ifadelerini kullandı. Bu söylemlerle yükselişe geçen dolar bir kez daha altın alıcısından çaldı.

Powell’ın enflasyonun gerilediğine dair “net ve ikna edici” kanıtlar istemesi sonrası Asya piyasalarında yüzde 0,5 gerileyen ons altın 1809 dolar bandında işlem gördü.

1.785 seviyesinde destek bulup, 1.858 seviyesinde dirençle karşılaşan ons altın, doların baskıladığı ortamda kendisine yer aramaya devam etti.

DOLAR GÜVENLİ LİMAN

ABD ekonomisinin resesyona girdiğine dair bazı korkuları yatıştırması gereken bu verilerin etkili olmaması sonucu ons altın Türkiye saatiyle 6’da 1806 dolara kadar düştü.

Dün İngiltere’den ve Avrupa’dan gelen veriler sonrası dolar gerileme kaydetti. Cuma günü gördüğü 105 puandan çekilerek yüzde 0,2 düşüşle 103,23’e kadar geriledi.

Fed’in şahin politikalarına karşın gücünü kaybetmeden ilerlediğini gösteren ABD perakende satış verileri, piyasaların üzerinde yeterli koruyucu etken olamadı.

Dikkate değer bir veri olarak yatırımcı duyarlılığını yansıtan, altına dayalı borsada işlem gören dünyanın en büyük fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları Mart başından bu yana en düşük seviyesinde görüldü.

Güvenli liman talebini bir miktar kaybeden dolar yine de gözde yatırım aracı olarak öne çıktı. ING analistleri, risk varlıklarının umut vermediğini vurgularken ABD borsalarındaki yedi haftalık kayıp ile küresel ekonomide yavaşlama ve parasal sıkılaşma unsurlarının birleşmesine dikkat çekti.

MEMİŞ’TEN 2 BİN 150 DOLAR TAHMİNİ

Dün 937 TL’yi görürken günü 933 TL’den tamamlayan gram altın 928 TL’den yeni güne başladı ve saat 09:50 itibarıyla 916 TL alış fiyatı ve 927 TL satış fiyatında işlem görüyor.

“Resesyon riskinin artık fiyatlamaya dönüştüğünü” ifade eden altın uzmanı İslam Memiş, resesyon olduğu süreçlerde güvenli limana olan talebin daha çok artacağını tahmin ediyorum. O yüzden ons altında yaşanan bu baskılanmalar bence orta ve uzun vade için yatırımcısına fırsat sunuyor. Yıl içinde 2 bin 150 dolar olması yönündeki öngörümde bir değişiklik yok.” diye konuştu.

Memiş, gram altın fiyatında temmuz ayında 1200 lira seviyesi ve yıl sonuna kadar 1450 lira seviyesi öngörüsünde de değişiklik olmadığını belirtti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...