Tgrt Haber
27 Temmuz 2022 17:04 - Güncelleme : 27 Temmuz 2022 17:22

Kılıçdaroğlu "ÖTV'yi çizeceğiz" dedi, yetkiler Erdoğan'a verildi: İndirim beklentisine sektörden net cevap

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "ÖTV’yi indireceğiz" çıkışıyla başlayan ve Cumhurbaşkanına verilen motorlu taşıtlarda ÖTV’yi indirme yetkisinin Resmî Gazete'de tebliğ edilmesiyle devam eden gelişmeler nedeniyle kamuoyunda, ÖTV’nin indirileceği beklentisi oluştu. Ancak, otomotiv sektörüne göre, indirim olmayacak. 

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
Kılıçdaroğlu "ÖTV'yi çizeceğiz" dedi, yetkiler Erdoğan'a verildi: İndirim beklentisine sektörden net cevap
ÖTV indirimi,vergi,otomotiv,otomobil

Küresel enflasyon etkisi ve pandemiyle birlikte başlayan çip krizi nedeniyle sıfır araç fiyatlarına artık güç yetmiyor. Araba almanın artık lüks duruma geldiği günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “İkinci el olarak satılan arabanın parası ile sıfır araba alabileceksiniz. Tek yapmanız gereken şimdilik araba alımını ötelemek. Kısa bir süre iktidarımızı beklemek. ÖTV’yi çizeceğiz.” diyerek otomobillerin Özel Tüketim Vergisi’ni 4’te 1’i oranına düşüreceğini açıklaması gündemin odağına yerleşti.

Kılıçdaroğlu’nun  ÖTV açıklamasından kısa süre sonra rutin bir işlem olsa da Cumhurbaşkanına kanunla verilen motorlu taşıtlarda ÖTV’yi 3 katına kadar arttırma ve sıfıra indirme yetkisinin tebliğ edilmesi, ÖTV’de indirim beklentisine neden oldu.

ÖTV'YE DAİR BEKLENTİ NOTERLERİ BOŞ BIRAKTI

ÖTV’de indirim beklentisi araç satışını şimdilik azaltmışa benziyor. Araba alım satımı için notere gelenlerin sayısı da gözle görülür şekilde düştü.

Konuya ilişkin 5. Noter Başkatibi Ömer Armandar, TGRT Haber Ankara Muhabiri Melike Görür'e özel açıklamalarda bulundu. Alım satım için gelen kişi sayısında yüzde 50’den fazla düşüş olduğunu belirten Armandar, “Daha önce hareketli olan noterliğimiz şu an bomboş artık. Bugün gelen kişi sayısı en fazla 30 bilemediniz 35’tir. Normalde 70, 80’den aşağı olmaması lazım. Gözle görülür bir düşüş var.” diye konuştu.

ÖTV NEREDEYSE ARACIN FİYATI KADAR

Sıfır araçlardan alınan ÖTV’de indirime gidilip gidilmeyeceği ise merak edilen konu oldu. Çünkü çip krizi nedeniyle sıfır araç sıkıntısı devam ediyor. Durum böyle olunca da hem araç fiyatı hem de ÖTV oranı artıyor.

Örneğin 2022 model 1.5 motor hacmine sahip ve benzinli bir aracın vergisiz fiyatı 347 bin lirayken işin içine ÖTV ve KDV girince aracın fiyatı yaklaşık 2 katına çıkıyor. Vergisiz fiyatı 347 bin 747 lira olan bir araca, 278 bin 198 liralık yüzde 80 oranında ÖTV, 112 bin 670 liralık yüzde 18 KDV ekleniyor. Araç satış fiyatı 740 bin 600 lira oluyor.

  • Vergisiz fiyat: 347 bin 747 TL
  • Yüzde 80 ÖTV: 278 bin 198 TL
  • Yüzde 18 KDV: 112 bin 670 TL
  • Araç satış fiyatı: 740 bin 600 TL

ÖTV’DE İNDİRİM İMKANSIZ

ÖTV’de indirim beklentisine dair yaptığı açıklamada “ÖTV’nin düşmesi gerekiyor” diyen Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, “Bugün bir araçta hem ÖTV hem KDV alınıyor. Tekrar bir ay sonra ÖTV’nin KDV’si alınıyor.” dedi.

Vatandaşlara oluşan ÖTV’de indirim beklentisinin aksine otomotiv sektörü ise, ÖTV’nin düşmesini imkânsız olarak görüyor. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Aydın Erkoç, “Biz böyle bir şey beklemiyoruz. Biz de isteriz ÖTV’nin düşmesini satılma açısından düşük fiyatlara alınmasını. Ama böyle bir şey olması imkansız.” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...