Tgrt Haber
21 Ekim 2021 11:35

Otopark yönetmeliğinde değişiklik: Yeni binalarda ihtiyaç 3 şekilde karşılanacak

Otopark yönetmeliğindeki değişiklik kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; 250 metrekareden az arazisi olan yeni binalardaki otopark ihtiyacı bölge otoparkı, yol boyu otoparkı veya cep otoparkı yöntemiyle karşılanacak.

Otopark yönetmeliğinde değişiklik: Yeni binalarda ihtiyaç 3 şekilde karşılanacak
otopark,

Otopark düzenlemesinde yeni dönem başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni yapılacak evlerdeki otopark yönetmeliğine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni yönetmeliğe göre; afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların bulunduğu 250 metrekare ve daha küçük arazilerde inşa edilecek olan ve otopark ihtiyacı karşılanmadığı tespit edilen yeni yapılara ilişkin yapı ruhsatı başvuruları, otopark bedelinin yüzde 25'inin müracaat sırasında ödenmesi kaydıyla karşılanacak. Söz konusu binalara ait otopark yerleri, bölge otoparkından karşılanacak şekilde idarelerce planlanacak.

YOL BOYU VE CEP OTOPARKI YÖNTEMLERİ DEVREDE

Bu binaların bölge otoparkları yapılıp yer tahsisi yapılmadan önce bitmesi durumunda ortaya çıkacak otopark ihtiyacı, mesafe koşulu olmadan varsa genel otoparklardan ya da gerekli yatay ve düşey işaretlemeler yapılmak kaydıyla yol boyu otoparkı, cep otoparkı gibi yöntemlerle mümkün olan en yakın mesafede parklanma düzeni biçiminde geçici olarak idaresince sağlanacak ve bu husus belirtilmek suretiyle yapı kullanma izin belgesi verilecek.

Bu şekilde sağlanacak parklanma düzenine ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar idaresince belirlenecek. Otopark bedelinin kalan yüzde 75'i bölge otoparkının idarelerce karşılanmasına müteakip 30 gün içinde parsel maliklerinden tahsil edilecek ve bu konuda tapu kütüğünün beyanlar hanesine belirtme yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...