Tgrt Haber
14 Ağustos 2021 13:09

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’den ikinci başarı: Alman ekonomisine 0,5 puanlık katkı

Koronavirüs salgınıyla biyoteknoloji sektörünün yıldızı parlarken, salgına karşı geliştirilen aşı Almanya ekonomisine de ivme kazandırdı. Alman düşünce kuruluşu Makroekonomi Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sebastian Dullien, BioNTech'in 2021'de tek başına Almanya'nın GSYH büyümesine 0,5 puanlık katkı sağlayacağını söyledi.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’den ikinci başarı: Alman ekonomisine 0,5 puanlık katkı
Özlem Türeci,Uğur Şahin,koronavirüs,aşı,Almanya

Koronavirüs salgınında geliştirdiği aşı Alman biyoteknoloji firması BioNTech'i ülkenin en büyük ilaç üreticilerinden biri haline getirirken, şirket tarafından geliştirilen aşı ilaç endüstrisinde tüm zamanların ticari olarak en başarılı ürünü olarak tarihe geçti.

BioNTech, 2020 yılının ilk yarısında yaklaşık 142 milyon euro zarar açıklarken, bu yılın ilk yarısındaki net karı 3 milyar 915,3 milyon euroya ulaştı. Şirket, satışlarını geçen yılın ilk yarısına göre 100 kattan fazla artırarak 69 milyon eurodan 7,36 milyar euroya çıkarırken, bu yıl yapılan toplam 2,2 milyar dozluk aşı tedarik sözleşmelerinden 15,9 milyar euroluk gelir öngörüldü.

BioNTech, aşı üretiminde ortağı olan ABD'li Pfizer ile birlikte şimdiye kadar 100'ün üzerinde ülkeye 1 milyar dozun üzerinde aşı tedarik etti. İki ortak bu yıl için yaklaşık 2,2 milyar doz, 2022 için ise 1 milyar doz aşı teslimatı için sözleşme imzaladığını açıkladı.

PİYASA DEĞERİ 90 MİLYAR DOLARI AŞTI

Almanya’nın bir diğer önemli ilaç üreticisi Bayer ise ilaç satışlarından 18 milyar euro gelir elde etti. BioNTech'in piyasa değeri 13 Ağustos itibarıyla 90 milyar doları aşarken, Bayer’in piyasa değeri 55 milyar dolar civarında seyretti. Alman ilaç üreticilerinden 350 yıllık geçmişe sahip Merck’in piyasa değeri de 98 milyar dolar olarak kaydedildi.

Kanser gibi ciddi hastalıklara yönelik ilaç geliştirmek için 2008'de kurulan BioNTech, hisselerini Ekim 2019’da ABD’nin Nasdaq borsasında 15 dolardan halka arz etmiş, 150 milyon dolar toplamıştı.

Şirketin o dönemde piyasa değeri 3,39 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti. Şirketin hisseleri 13 Ağustos itibarıyla 380 dolar seviyesine ulaştı.

ALMAN EKONOMİSİNE DOPİNG

Bu yıl yeni immünoterapileri geliştirmek için yapay zekanın olanaklarından daha fazla yararlanmak amacıyla bir dizi yeni araştırma projesi başlatan şirket, sadece Almanya ve Türkiye'ye doğrudan tedarik sağlıyor. Çin hariç dünyanın diğer bölgelerinde ise aşı dağıtımını Pfizer yapıyor.

Koronavirüs salgınıyla birlikte yıldızı parlayan biyoteknoloji tektörü Alman ekonomisine de katkı sağlıyor. Salgının sebep olduğu sağlık ve ekonomi krizi sonucu 2020'de yüzde 4,9 küçülerek 10 yıldır süren büyümesi sekteye uğrayan Almanya ekonomisinin bu yıl yüzde 4'e yakın büyümesi bekleniyor.

EKONOMİK BÜYÜMEYE 0,5 PUANLIK KATKI

Alman düşünce kuruluşu Makroekonomi Politika Enstitüsü (IMK) Başkanı Prof. Dr. Sebastian Dullien, aşının Alman ekonomisine katkısını değerlendirdi.

Türk göçmenlerin çocukları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurduğu BioNTech'in 2021'de tek başına Almanya'nın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesine 0,5 puanlık katkı sağlayacağını belirten Dullien, Alman ekonomisinin başta ABD ve Çin olmak üzere salgın sonrası ekonomik toparlanmadan fayda sağladığının altını çizdi.

Dullien, "Alman ekonomisinde şu andaki sorun özellikle yarı iletkenler olmak üzere tedarik maliyeti ve darboğazı. Yani Alman şirketlerin iyi sipariş defterleri var ama istedikleri kadar üretemiyorlar" ifadesini kullandı.

Kovid-19 krizi sonrası ekonomilerin toparlanma açısından genel durumunun oldukça iyi olduğuna işaret eden Dullien, koronavirüste 4'üncü dalganın ekonomik toparlanmayı yavaşlatma riski olduğuna dikkati çekti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...