Tgrt Haber
12 Eylül 2021 07:30

Para cezası 21 milyon TL’ye yaklaştı! Maske-dezenfektan şikayetleri uçtu

Tüketicileri aldatıcı veya mevzuata aykırı ticari reklamlar ile ilgili inceleme yapan Reklam Kurulu toplam 20,9 milyon lira ceza kesti.

Para cezası 21 milyon TL’ye yaklaştı! Maske-dezenfektan şikayetleri uçtu
maske,,koronavirüs,,salgın,,pandemi,

Koronavirüs sürecinde tüketicileri aldatıcı veya mevzuata aykuru ticari reklamları Reklam kurulu incelemeye aldı. Yapılan inceleme ile birlikte bu yılın ocak-ağustos döneminde 1.306 dosyayı görüştü. Bu dosyalardan 1.168’i ilgili mevzuata aykırı bulundu. Reklam kuruluna yapılan başvuruların büyük bölümü gıda, sağlık, kozmetik ve temizlik ürünleri sektörlerinde yoğunlaştı. Uygulanan idari para cezası miktarı 20,9 milyon lira oldu. Dezenfektan, maske, kolonya ve takviye edici gıda ürünleri de şikâyete en fazla konu olan ürün gruplarını oluşturdu. İlk sekiz ay itibarıyla bu sektörlerde 721 dosya görüşüldü. Sadece 34’ü mevzuata aykırı bulunmadı. Diğer dosyalara 15,5 milyon lira idari para ve durdurma cezaları uygulandı. Salgın sürecinde talebin arttığı bu sektörlere ilişkin yürütülen incelemeler devam ediyor.

GİZLİ ZAM DENETİMİ YAPILDI

Diğer taraftan ürünlerin gramaj, adet ve benzeri ölçü birimlerinin azaltılmasına rağmen; ambalajında renk, tasarım ve boyut olarak herhangi bir farklılaştırma yapmadan gizli zam uygulamalarına yönelik olarak da Ticaret İl Müdürlükleri tarafından denetimler yürütüldü. Bu kapsamda ülke çapında toplam 2 bin 44 iş yerinde, 18 bin 860 ürünün denetimi yapıldı. Yapılan tespitlere ilişkin inceleme ve karar süreci devam ediyor. Bu arada, bu yıl indirimli satışlarda yaşanan aldatıcı uygulamaların önüne geçilmesi için de yoğun faaliyet programı yürütülüyor. Bakanlık tarafından, Covid-19 sürecinde artan sosyal medya reklamları da göz önünde bulundurularak yayınlanan “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” kapsamında takipler sürdürülüyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...