Tgrt Haber
09 Ağustos 2022 10:04 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 10:45

İmzasız belgeyle bankaya yatan tutarı eşitlemeye çalıştı! Patronun 'hileli bordro' oyunu istinaftan geçti, Yargıtay'a takıldı

Patronların hileli bordro oyunu Yargıtay’a takıldı. Yüksek mahkeme, SSK primini daha düşük yatırmak adına bankaya yatan tutar ile uyumlu hale getirilmek için bazı işverenlerin geliştirdiği imzasız ücret bordrolarının geçersiz olduğuna hükmederek emsal nitelikte bir karar verdi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
İmzasız belgeyle bankaya yatan tutarı eşitlemeye çalıştı! Patronun 'hileli bordro' oyunu istinaftan geçti, Yargıtay'a takıldı
yargıtay,bordro,işveren,işçi,işçi hakları,dava

Bir inşaat şirketinin şantiyesinde iş makinesi operatörü olarak çalışan işçi, çalıştığı firma tarafından iş bitimi sebebiyle işten çıkarılınca alacaklarının ödenmediğini öne sürerek İş Mahkemesi’ne başvurdu. Dilekçesinde son şantiyeden iş bitimi nedeniyle gönderildiğini, yeniden işe çağırılmadığını, işçilik alacaklarının ödenmediğini belirten işçi, kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık ücretli izin, ulusal bayram, genel tatil, hafta tatili ve fazla çalışma ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davacı işçinin iddiaları ise davalı patron tarafından reddedildi.

Davacının talebi mahkeme tarafından kısmen kabul edilince davalı işveren de istinafa başvurdu. Bölge Adliye Mahkemesi devreye girerek mahkeme kararını ortadan kaldırdı. İstinaf mahkemesinin kararını temyiz edince dava dosyası Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne görüldü.

YARGITAY’DAN EMSAL NİTELİKTE KARAR

Bankaya yatan tutarla uyumlu hale getirilmek için hazırlanan imzasız ücret bordrolarına, imzasız personel cari kartına ya da bu belgelerde yazan tahakkuk ya da avans miktarlarına değer verme imkanı bulunmadığına hükmeden Yüksek Mahkeme, işverenlerin bordro üzerinde oynama yapamayacağına dikkat çekti.

Yargıtay’ın emsal nitelikteki kararında şöyle denildi;

Emsal nitelikteki kararda, işverenlerin bordro üzerinde oynama yapamayacağına dikkat çekildi. Kararda şöyle denildi: "Tazminat ve alacakların hesabına esas ücretin hatalı belirlendiği, işverence imzasız ücret bordrolarının banka ödemeleri ile uyumlu hale getirilerek temel ücretin bölünmek suretiyle işçilik alacaklarının ödendiği şeklinde bir uygulama geliştirildiği ortadadır. Davacı, açıkça imzasız belgelere ya da ücret bordrolarına delil olarak dayanılmasına itiraz etmektedir. Bankaya yatan tutar ile uyumlu hale getirilmek için hazırlanan imzasız ücret bordrolarına, imzasız personel cari kartına ya da bu belgelerde yazan tahakkuk ya da avans miktarlarına değer verme imkanı bulunmamaktadır.

İMZASIZ BELGELER GEÇERSİZ

Buna karşın, Bölge Adliye Mahkemesince imzasız ücret bordrolarına değer verecek şekilde 'bordro net' ve 'ödenecek tutar' şeklinde bir ayrıma gidilmesi doğru olmamıştır. Şu halde; fazla çalışma ücreti alacağı bakımından varsa sadece kabul edilen ücrete göre ödenmesi gereken aylık tutarı aşan miktarda bankaya yatan tutarın mahsubu yerine denetime elverişli şekilde de gösterilmeyen ve imzasız ücret bordrolara değer verir şekilde yapılan bir hesaplama ile sonuca gidilmesi yanılgılı değerlendirmeye dayalı olup bozmayı gerektirmiştir. Aynı şekilde; somut uyuşmazlıkta, yıllık ücretli izin kullandırdığını ispatla yükümlü olan işveren tarafından dosyaya imzalı yıllık ücretli izin cetveli ya da eşdeğerde bir belge sunulmamış olup yıllık ücretli izin tahakkuku bulunan ücret bordroları da imzasızdır. Bu husus da bozmayı gerektirmiştir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...