Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Temmuz 2021 10:34

Perakende satışlar arttı ancak sektör endişeli

TÜİK perakende satış hacminin mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27 arttığını bildirdi. Ancak sektör temsilcileri enflasyon rakamlarının artacağı endişesi ile kritik sektörlerde geçici süreyle de olsa hammadde ve navlun maliyetlerini düşürecek vergi düzenlemeleri istiyor.

Perakende satışlar arttı ancak sektör endişeli
perakende,

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Mayıs ayı Perakende Satış Endeksleri verisini açıkladı.Verilere göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 10,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 39, otomotiv yakıtı satışları yüzde 28,5 arttı.

SATIŞ HACMİNDE AYLIK DÜŞÜŞ

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ise bir önceki aya göre yüzde 6,1 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 6,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 7,6, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,2 azaldı.

CİROLAR YILLIK YÜZDE 49,2 YÜKSELDİ

Cari fiyatlarla perakende ciro mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,2 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 28,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 62,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 60,2 arttı.

Cari fiyatlarla perakende ciro mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,7 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 7,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 3,1 azaldı.

SEKTÖR ENDİŞELİ

Haziran 2019’dan bugüne kadar TÜFE'nin yüzde 30 arttığını anımsatan sektör temsilcileri, reel olarak henüz 2019 düzeyine ulaşılamadığının altını çizdi. Ciroların artmasına rağmen markaların adet satışlarının da 2019’a göre ortalama yüzde 20 geride bulunduğu ifade edildi. Pandeminin açtığı yaraları hızlıca onarmak istediklerini dile getiren sektör temsilcileri hammadde, navlun ve enerji maliyetlerindeki artışın her geçen gün daha fazla moral bozucu bir noktaya doğru gittiğini söyledi. Enflasyon rakamlarının artacağı endişesi ile kritik sektörlerde geçici süreyle de olsa hammadde ve navlun maliyetlerini düşürecek vergi düzenlemeleri bekleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...