Tgrt Haber
23 Mart 2015 14:02

Petrol fiyatları mayıstan itibaren yükselişe geçecek

JBC Enerji Araştırma Merkezi Petrol Uzmanı Julius Walker, mart başında yeniden 60 doların altına düşen petrol fiyatlarının, mayıstan itibaren yükselmeye başlayacağını belirtti.

Petrol fiyatları mayıstan itibaren yükselişe geçecek
petrol fiyatları,

JBC Enerji Araştırma Merkezi Petrol Uzmanı Julius Walker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rafinerilerin yaz aylarına doğru daha fazla ham petrol talep edeceğine işaret ederek, bu nedenle yılın ikinci yarısında global talepte artış beklendiğini belirtti.
Petrol fiyatlarının düşmesinde, Amerika'daki üretim artışının ve İran ile batılı ülkelerin nükleer müzakerelerindeki anlaşma beklentisinin etkili olduğunu anlatan Walker, arz fazlası bulunan dönemin sona ereceğini ve yılın ikinci yarısında daha güçlü fiyatlar beklediklerini kaydetti.
Brent türü petrolün yaza doğru tekrar 60 doların üstüne çıkmasını öngördüklerini ifade eden Walker, "Yıl sonuna doğru artan global taleple birlikte varil fiyatının 65 doların üstüne yükseleceğini düşünüyoruz" diye konuştu. 
Walker, Amerika'daki petrol stoklarının 80 yılın en yüksek seviyesine çıktığına dikkati çekerek, yılın ikinci yarısında ülkedeki petrol üretimi artışının durmasını beklediklerini ve bu faktörün de petrol fiyatlarını yukarı çekeceğini kaydetti
Geçen yıl haziran ayından bu yana neredeyse yarı yarıya düşen petrol fiyatları, şubat ayında ilk kez yükseliş göstermiş ve Brent türü petrol fiyatı varil başına 60 doların üstüne çıkmıştı. 
Petrol 70 doları görebiliABD merkezli uluslararası danışmanlık şirketi IHS'nin Kıdemli Uzmanı Jamie Webster da bu yıl sonunda artacak talebin etkisiyle petrol fiyatlarının 60 doları aşarak, 70 dolar seviyesine ulaşabileceğini söyledi.

Yıl ortasına kadar ABD'deki petrol üretim artış hızının en üst seviyeye ulaşacağını ancak kısa vadede bu artışın durabileceğini belirten Webster, petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskının nisan-mayıs aylarında sona ereceğini ifade etti. 

Webster, yaz aylarına doğru ABD'deki üretimin azalmasını beklediklerine işaret ederek, "Stoklardaki petrol azalabilir. Yaz aylarında rafinaj sezonuyla birlikte artan talep de fiyatların yükselmesini sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...