Tgrt Haber
05 May 2022 21:05 - Güncelleme : 05 May 2022 21:19

Petrol fiyatını ateşleyecek bomba: NOPEC! Geri teperse benzin ve motorin uçacak

Petrol fiyatları AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo hazırlığı ile yükselişe geçerken yükselişi tetikleyecek yeni bir hamle de ABD’den geldi. ABD Senatosu’nun Petrol Üreten ve İhraç Eden Kartellerin Yasaklanması (NOPEC) yasa tasarısını onaylaması bekleniyor. Tasarı ile ABD, OPEC'e karşı 'ülkeyi zarara sokmak' gerekçesi ile dava açabilecek.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
AB petrol ambargosu ve Fed etkisiyle ateşlenen petrol fiyatları için bir hamle de ABD'den geldi.
AB petrol ambargosu ve Fed etkisiyle ateşlenen petrol fiyatları için bir hamle de ABD'den geldi.

Brent petrol fiyatı Rusya Ukrayna Savaşı ile başlayan yükselişe AB ülkelerinden gelen Rus petrolüne ambargo haberleri ile devam ediyor. Fed faiz kararı ardından yükselişini hızlandıran brent petrol fiyatında bir endişe daha doğdu. Yirmi yıldan uzun süredir devam eden NOPEC süreci Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle kabul edilmeye çok daha yakın görünüyor. Daha önce Amerikan Petrol Enstitüsü gibi petrol endüstrisi gruplarının direnişi nedeniyle başarısız olan NOPEC tasarısının ABD Senato Yargı Komitesi tarafından bugün kabul edilmesi bekleniyor. Uzmanlar ABD’nin dünya çapındaki yüksek enerji fiyatlarındaki rolleri nedeniyle OPEC'i ve müttefiklerini işaret etmeye hevesli olduğunu ifade etti.

PETROL FİYATLARINDA 'NOPEC' ENDİŞESİ

Doğu Avrupa’da devam eden savaş nedeniyle petrol başta olmak üzere emtia fiyatları patladı. ABD Kongresi'nde, yakıt enflasyonunun on yıllardır en yüksek seviyeye çıkması ve yükselen benzin fiyatları konusunda öfke arttı. OPEC üreticileri, COVID-19 pandemisi, yüksek enflasyon ve jeopolitik gerginlik nedeniyle artan petrol fiyatları karşısında ABD ve müttefiklerinin petrol musluklarını kademeli olarak açma taleplerini geri çevirdi.

Analistler, yasa tasarısının aceleye getirilmesinin istenmeyen geri tepmeye yol açabileceğini söyledi. Rice Üniversitesi Baker Enstitüsü'nde enerji ve küresel petrol uzmanı ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı eski analisti ve yöneticisi Mark Finley, "Öfkeliyken politika yapmak her zaman kötü bir fikirdir" dedi.

Petrol fiyatını ateşleyecek bomba: NOPEC! Geri teperse benzin ve motorin uçacak

GERİ TEPERSE FİYATLAR FIRLAYABİLİR

tasarısının kabul edilmesiyle OPEC ülkeleri başka şekillerde karşılık verebilir. Suudi Arabistan 2019 yılında NOPEC tasarısı kabul petrolünü dolar dışındaki para birimlerinde satma tehdidinde bulundu. Yetkililer bu durumuun, doların uluslararası piyasalarda zayıflamasına ve ABD’nin küresel ticaretteki nüfuzunun azalmasına neden olabilir. Bu aynı zamanda ABD’nin ulus devletlere yaptırım uygulama kabiliyetini zayıflatacak.

Buna ek olarak, petrol devi Arabistan ve diğer petrol üreticileri, ülkelerindeki ABD yatırımlarını sınırlayabilir veya ABD'ye satılan petrolün fiyatlarını yükseltebilir ve bu da tasarının petrol akaryakıt fiyatlarını düşürmeye yönelik temel amacını baltalayabilir.

PETROL FİYATLARINA EL BOMBASI ETKİSİ: NOPEC

Petrol piyasalarından NOPEC gerginliği devam ederken kıdemli araştırmacı Paul Sullivan, ABD ve müttefiklerinin güvenilir enerji arzını güvence altına almak için şimdiden büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Sullivan NOPEC tasarısının petrol fiyatlarına etkisini değerlendirirken "Yapmamız gereken son şey buna bir el bombası atmak" ifadelerini kullandı.

ABD'nin önde gelen petrol lobisi grubu American Petroleum Institute da NOPEC tasarısına, bunun yerli petrol ve gaz üreticilerine zarar verebileceğini söyleyerek karşı çıktı. Uzmanlar Suudi Arabistan ve diğer OPEC ülkeleri, dünyanın en ucuz ve üretilmesi en kolay rezervlerinden bazılarına sahip olmasına dikkat çekti. ClearView Energy Partners, OPEC üreticilerinden gelen bir petrol dalgasının, Rusya'nın arzına ilişkin endişelerin olduğu bir zamanda bile, "ABD petrol sahasındaki sondaj faaliyetlerini durdurabilir ve potansiyel olarak hem yerel enerji güvenliğini hem de yerel ekonomik toparlanmayı riske atabilir" değerlendirmesinde bulundu

BRENT PETROL FİYATI ARTACAK MI?

Brent petrol fiyatı dün AB ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo kararı ve 22 yıl sonra 50 baz puan artışına gitmesine rağmen yükselişe geçen emtia piyasası nedeniyle arttı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklanan ve yürürlüğe girmesi için 27 AB ülkesinin oybirliğiyle desteğe ihtiyacı olan yaptırım önerisi, altı ay içinde Rus ham petrolünün ve 2022'nin sonuna kadar rafine edilmiş ürünlerin arzının durdurulmasını içeriyor.

Ambargo kararı Rusya'nın petrol üretimini yüzde 17 oranında düşürmesi beklenirken üretime balta vurulması petrol fiyatlarını ateşlemesi bekleniyor. 5 Mayıs Brent petrol 110 dolardan işlem görüyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...