Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Ağustos 2022 15:37 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 17:44

Piyasalar ABD enflasyon rakamlarına kilitlendi! 'Piyasalar gergin' diyen İslam Memiş'ten dolar uyarısı

ABD enflasyon rakamlarının açıklanmasına sayılı günler kaldı. Bu kez piyasalar çift haneli rakamları görmeyi bekliyor. Öte yandan ABD senatosundan geçen “Enflasyon Azaltma Yasası” küresel piyasaları salladı. Yurt içi piyasalarda ise dolar düşerken altın ve Euro yükselişini devam ettiriyor. ABD enflasyon rakamlarının Eylül ayındaki Fed faiz kararını etkileyeceğini belirten Finans Analisti İslam Memiş, “Piyasalarda gergin bir bekleyiş var” dedi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
ABD senatosundan geçen 430 milyar dolarlık bütçe tasarısı piyasaları etkileyecek.
İslam Memiş,Dolar,Altın,Euro
ABD senatosundan geçen 430 milyar dolarlık bütçe tasarısı piyasaları etkileyecek.

Haftaya yükselişle başlayan piyasalar bu hafta açıklanacak ABD enflasyon rakamlarına odaklandı. Dolar 17. 93 liraya gerilerken altın yükselişini devam ettirerek 18.35’i aştı. Dün yükseliş yaşayan kripto paralarda bugün değer kayıpları yaşanıyor. Öte yandan ABD senatosundan kamuoyunda “Enflasyon Azaltma Yasası” olarak adlandırılan 430 milyar dolarlık bütçe tasarısı onaylanması piyasaları salladı. Öte yandan Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın ardından çıkan Çin-Tayvan krizinin piyasalar üzerindeki etkisi devam ediyor. Peki piyasalar hangi yönde seyredecek? “Altın yükselişine devam edecek mi?, “Dolar daha düşecek mi?”, Bitcoin kaç lira olacak?” gibi sorular vatandaşın gündeminde. TGRT Haber'de bu hafta içinde dolarda kısa süreli ataklar görüleceğini söyleyen Finans Analisti İslam Memiş, piyasalarda gergin bir bekleyişin devam ettiğini söyleyerek “ABD enflasyon rakamı Fed faiz kararını belirleyecek” dedi. 

HABDÜLHAMİD HAN’IN ENERJİ SEFERİ ÖNEMLİ 

Dünyada enerji krizi konuşulurken Türkiye’nin 4’üncü büyük sondaj gemisi Habdülhamid Han’ın enerji seferine çıkması iç piyasaları olumlu yönde etkiledi. Habdülhamid Han’ın göreve başlamasını “Gayet olumlu” diye yorumlayan İslam Memiş, “Türkiye’nin kendi enerji kaynaklarını çıkarması, bunu ihraç etmesi ya da kendi vatandaşının hizmetine sunması gayet önemli. Bunun etkisini ileri yıllarda göreceğiz. İşlenmesi, çıkarılması ve kamuoyuna sunulması zaman alacaktır. Dünyada enerji krizinin konuşulduğu bu dönemde geminin göreve başlaması, hem ekonomik hem de jeopolitik anlamda oldukça anlamlı bir gelişme” diye konuştu.  

ABD senatosu, kamuoyunda “Enflasyon Azaltma Yasası” olarak adlandırılan 430 milyar dolarlık bütçe tasarısı onaylandı. Yasa tasarısı, ABD tarihinin en büyük iklim yatırımını temsil ediyor ve sağlık alanında önemli değişiklikler içeriyor. Yasa tasarısının piyasalara etkisini değerlendiren Memiş, şunları söyledi: “Yeşil enerjinin ön planda olduğu bir yasa. Karbon salınımının azaltılması ve tüketicilerin yeşil enerjiye teşvik edilmesi amaçlanıyor. Böylece ekonomik olarak gelir elde etmek isteniyor.” 

ABD ENFLASYON RAKAMI FED FAİZ KARARINI ETKİLEYECEK 

Memiş, ABD enflasyon rakamlarının pik seviyesine gelip gelmediği konusunda belirsizlik olduğunu söyledi. “Piyasaların genel beklentisi yüzde 10,4 civarında yani çift haneli rakamlarda” diyen Memiş, beklenenden az bir enflasyon rakamı çıkması durumunda Eylül’de Fed’in faiz kararını etkileyeceğini belirterek şunları söyledi: “Bu durumda 50 baz puanlık faiz artırımı tekrar gündeme gelecek. Piyasaları manipüle ederlerse, şayet yüzde 75 baz puanlık bir faiz artışı yaparlarsa piyasalar bunu sonraki döneme yönelik sorun olarak algılayacaktır. Bu durum küresel borsaları olumsuz etkileyecek. Kişisel beklentim yatay bir seyir. Enflasyon karşısında alım hızını artıracağına dair beklentim yok.” 

“Putin günah keçisi ilan edildi” diyen Memiş, önümüzdeki aylarda gıda krizi veya doğal afetlerle piyasların manipüle edileceğini kaydederek şunları söyledi: “Piyasalarda dolar, altın, kripto paralar haftaya yükselişle başladı. Piyasalarda gergin bekleyiş var” dedi. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...