Tgrt Haber
13 Eylül 2021 09:20

Piyasalar 'faiz indirimi' fiyatlamasına başladı: Doların fitili ateşlendi

Dolar geçtiğimiz hafta TCMB'nin söylem etkisiyle 8,50'nin üzerini test etmişti. Kur bu sabah hafta kapanışına göre yüzde 0,2 değer artışı ile 8,47 liradan işlem görüyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TCMB'nin 'faiz indirimi'ne kesin gözüyle bakıldığından piyasada fiyatlamaların başladığını ve dolar/TL kurunda yıl sonuna kadar yükselişlerin devam edeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Piyasalar 'faiz indirimi' fiyatlamasına başladı: Doların fitili ateşlendi
DOLAR,euro,türk lirası,döviz

Haftaya Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından gelecek önemli verilerle başlanacak. TCMB Temmuz ayına ilişkin ödeme dengesi istatistiklerini yayımlarken, TÜİK sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini açıklayacak.

Dolar/TL geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ‘faiz indirimi’ sinyalini vermesinin ardından 20 Ağustos'tan bu yana ilk kez 8.50 TL’nin üzerini test etmişti. Öte yandan dolar endeksindeki adım adım üçlenme de doların adım adım yükselmesinde etkili oldu. Kur yeni haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,2 değer artışı ile 8,47 Lira seviyesinden işlem görürken, euro da 10 lira sınırındaki hareketlerini sürdürüyor.

Piyasalar 'faiz indirimi' fiyatlamasına başladı: Doların fitili ateşlendi

“DOLARDA YILSONUNA KADAR YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “TCMB’nin eylül toplantısında ‘faiz indirimi’ mesajlarını artık net bir şekilde vereceği beklentisi hakim oldu ve piyasalar bunu fiyatlıyor. Ekim ayından itibaren ise TCMB faiz indirimine yavaş yavaş başlayacak. Ancak puan konusu belirsizliğini koruyor. Ama söylem değişikliği TL’de negatif ayrışmaya neden oluyor. Türkiye’nin kredi temerrüt risk CDS’lerinde de 368 baz puanlık bir artış yaşandı. Bu ciddi bir artıştı. Bu belirsizlikte tekrar yılsonuna kadar dolar/TL kurunda yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Çünkü risk primi artıyor ve faizler düşüyor. Ve Fed’in de oluşturduğu etki ile piyasaların bunu yavaş yavaş fiyatlandırmaya başladığını söyleyebiliriz” dedi.

Piyasalar 'faiz indirimi' fiyatlamasına başladı: Doların fitili ateşlendi

TL YILBAŞINDAN BERİ DEĞER ARTIŞINDA

Ağustos’ta TÜFE bazlı reel  efektif döviz kuru yüzde 2,7 artışla 62,9’a yükseldi. Reel efektif döviz  kur endeksi Haziran’da 59,7 ile en düşük seviyesine gerilemişti. Ancak Temmuz ve Ağustos’ta yurt içi enflasyonun yüksek seyretmesi ve nominal değer kaybının durulması reel endeksi yukarı taşıdı. Endeksteki bu artış TL’nin yılbaşından bu yana yüzde 1,2 reel değer kazandığına işaret ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...