Tgrt Haber
17 Eylül 2021 09:12

Piyasaların ateşi düşmüyor: Dolar fiyatları 8,60'a dayandı

Dün ABD'den gelen veriler sonrası güçlenen dolar, 8,58'in üzerini test etti. Gelişen ülke paralarından dolar karşısında en çok gerileyenler Güney Afrika randı, Türk lirası, Brezilya reali ve Polonya zlotisi oldu. İşte döviz piyasasında son durum...

Piyasaların ateşi düşmüyor: Dolar fiyatları 8,60'a dayandı
dolar,euro

Global tarafta dolar endeksinin artması ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan ufak da olsa yükseliş gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı kurdu. Gelişen ülke paralarından dolar karşısında en çok gerileyenler Güney Afrika randı, Türk lirası, Brezilya reali ve Polonya zlotisi oldu.

ABD’de perakende satışlar Ağustos’ta okula dönüş alışverişinin de etkisiyle beklenmedik biçimde yükseldi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre perakende satışlar Temmuz’daki yüzde 1,8 düşüş sonrası Ağustos’ta yüzde 0,7 arttı. Bir diğer veri ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları oldu. Buna göre ABD işsizlik başvuruları geçen hafta kasırganın etkisiyle arttı. Devam eden başvurular ise pandemi döneminin en düşük seviyesine indi ve 11 Eylül’de sona eren haftada 20 bin artışla 332 bine yükseldi.

Bu veriler sonrası endesk ise 92,96’ya çıkarak 27 Ağustos sonrası en yüksek seviyeyi görürken, euro/dolar paritesi ise 1,1750’ye gerileyerek aynı tarih sonrası en düşük seviyeye geriledi. Bir süredir dar bir fiyat hareketi etrafında ama 8,40 üzerinde tutunan dolar/TL paritesi, dün itibariyle 8.50’nin üzerine çıkıp 8,53 seviyesine yükseldi. Kur bu sabah 8,51'den güne başladı ancak daha sonra rotayı yukarı çevirdi. Kur şu sıralar 8,58'ün üzerinde hareket ediyor. Euro ise 10,11 TL'den işlem görüyor.

BEKLENEN HAFTA GELDİ

Döviz piyasaları şimdi gelecek hafta yapılacak FOMC ve PPK toplantısını bekliyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarının azaltılması konusunda daha net ifadeler kullanması beklenirken, TCMB’nin ise faiz indirimine gitmesi olasılığının oldukça düşük olduğu ifade ediliyor.

DÖVİZ REZERVLERİNDE İLK

TCMB’nin toplam rezervleri 10 Eylül haftasında 120,1 milyar olarak kaydedildi. Böylelikle 2016 yılından bu yana ilk kez toplam rezervler 120 milyar doları aştı. 10 Eylül haftasında swap hariç net rezerv ise eksi 39,2 milyar dolar oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...