Tgrt Haber
14 Temmuz 2021 08:36

Piyasanın gözü kritik saate çevrildi: MB faiz kararı öncesi dolarda son durum

Merkez Bankası geçen ay faiz kararını sabit bırakırken gözler bugünkü PPK toplantısından çıkacak faiz kararına çevrildi. Piyasalar Merkez Bankası'nın kararını beklerken Haziran ayı ortasından bu yana ilk defa dün 8,60 seviyesi altına gerileyen dolar/TL dolar güne 8,60 bandının üzerinde başladı.

Piyasanın gözü kritik saate çevrildi: MB faiz kararı öncesi dolarda son durum
merkez bankası,ekonom,TCMB,dolar

Yurt içinde haftanın beklenen gündem maddesi olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı bugün açıklanacak. Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyondaki artan yukarı yönlü riskleri gözeterek politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

Öte yandan ilk faiz indiriminin ne zaman yapılacağı tahminlerinde yılın son çeyreği ağırlığını daha da artırırken, öngörülen faiz indirimlerinin eskisine kıyasla daha küçük olacağı tahmin edildi.

Analistler yılsonu politika faizi beklentisinin 2021 sonunda yüzde 18 seviyesinde olacağına işaret ederken yıl sonu için en düşük yüzde 16, en yüksek ise yüzde 19 olarak bildirmişti.

Yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ınkonuşması ve ABD üretici fiyatları verileri takip edilecek.

DOLARDAKİ YATAY SEYİR FAİZİ SABİT TUTACAK

8.71/8.64 yatay bandını aşağı yönde kıran ve 8.64'ün altında dün  kalıcılık sağlayan dolar/TL, dün ABD enflasyon verisi öncesinde 8.576  desteğine kadar gerilemiş olsa da bu veri ile birlikte dolar  bacağından ötürü 8.60'a tepki verdi ama bu tepki oldukça cılız kaldı.

Bununla birlikte haziran ayı ortasından bu yana ilk defa 8,60 seviyesi altına gerileyerek 8,5840 seviyesini test eden dolar/TL, günü 8,6258 seviyesinden tamamladı. Kur bu sabah, 8,62 seviyelerinde işlem görüyor.

Bugün saat 14.00'de açıklanacak TCMB kararı çok önemli olacak.  Analistler dolar fiyatlarının dünkü ABD verisi karşısında sakin kalmasının faizleri sabit bırakmak için TCMB'nin elini güçlendirdiğini ifade ederken, yüzde 17.53  seviyesindeki yıllık enflasyon sebebiyle daha fazla sıkılaşmaya gidilmesinin sürpriz olmayacağını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...