Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Temmuz 2021 10:29

Kilosu 500 lirayı bulan ıhlamurun hasadına başlandı

Rize’de ağaç sahipleri çiçek açan ıhlamurların olgunlaşmasıyla hasada başladı. Ihlamurun kilosunun 500 liradan satılması bekleniyor.

Kilosu 500 lirayı bulan ıhlamurun hasadına başlandı
Rize,ıhlamur

Havaların güzelliği fırsat bilen Rizeliler bahçelerine girerek olgunlaşan ıhlamur için hasada başladı. Hasat sonrası ıhlamurun 500 liradan alıcı bulması bekleniyor.

KURUTULMAYA BAŞLANDI

Testere ve çay orağı yardımı ile itina ile kesilen dallar biriktirilirken, budama işi bittikten sonra geniş bir alana taşınan dallardan ıhlamurlar sıyrılarak kurutulmak üzere çuvallarına konuldu. Sonrasında ıhlamurlar el marifeti ile özenle seçilerek geniş bir bezin üzerine serilerek güneş görmeyen yerlerde kurutulmaya başlandı.

HASAT ZAMANI HAZİRAN VE TEMMUZ

En verimli hasadın Haziran ve Temmuz ayının aşlarında gerçekleştiğini ifade eden Havva Şimşek isimli çiftçi, “En güzel hasat Haziran ve Temmuz aylarında oluyor. Eğer daha geç toplarsanız tomurcuğu çok açar ve çayı güzel olmaz. Bu aylarda toplanması uygundur. Şu an çok güzel bir kokusu var. Dediğim gibi bu aylarda topluyoruz ve kış aylarında tüketiyoruz” şeklinde konuştu.

‘KİLOSU YAKLAŞIK 500 LİRA'

Dededen kalma aktarlık mesleğini sürdüren Metin Karaca, koronavirüs salgınının baş göstermesiyle ıhlamur satışlarının arttığını ve halen devam ettiğini dile getirdi. Karaca, "Ihlamur çayının en güzeli kaynamış suya bir tutam atılarak 15 dakika bekleyerek demlenir. Ihlamurun yanında başka türlü doğal gıda takviyeleri de alınarak daha sağlıklı ve kuvvetli hale getirilebilir. Barış Manço’nun şarkısında geçtiği gibi nane limon karışık misali ile yapılırsa daha faydalı olacağı görüşündeyim. En iyi ıhlamur tamamıyla renginden anlaşılır. Dediğim gibi yeşilimsi renginde olur. Fazla güneşe maruz kalmamış ıhlamur en kalitelisidir. Ihlamurun çiçeği daha faydalı ve doğaldır. Kilosu yaklaşık 500 liradır. Ayrı satılanı da vardır fakat çoğunlukla yaprakla karışık satılır. En sağlıklı olanı bunlardır” dedi.

Kilosu 500 lirayı bulan ıhlamurun hasadına başlandı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Halil intaş 20 kilogram 28 Haziran 2022 03:35

El emeği göz nuru dede gözdağı nının güney yamaçlarından dan toplama doga dan 20 kilogram satılık ihtiyacı olanlara duyurulur

Sonraki Haber Yükleniyor...