Tgrt Haber
08 Aralık 2015 10:40

Rusya’nın Türkiye’den başka bir ülkeden limon alma şansı yok

Rusya’nın Türkiye’ye birtakım ambargo koymasının ardından Türkiye’den ihracat ettiği limona ambargo koyamamasını limon üreticileri değerlendirdi.

Rusya’nın Türkiye’den başka bir ülkeden limon alma şansı yok
limon, rusya, Türkiye

Türkiye’nin angajman kuralları gereği Rusya’ya ait savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya Türkiye’den ihracat ettiği bazı ürünlere ambargo koyma kararı almış, ancak limona ambargo koymadığını açıklamıştı. Rusya’nın bu kararının ardından ise Türkiye’de gözler limon üreticilerine çevrildi. Mersin’de limon üreticiliği yapan ve üretilen limonları Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan depolarda saklayan limon üreticisi Yılmaz Cantürk, dünyanın en kaliteli limonlarının Türkiye’de yetiştiğini ve bu yıl 6 milyon sandık stoğunun bulunduğunu kaydetti. Limon üreticisi Yılmaz Cantürk, “Sektörümüz 60 yıla yakındır faaliyet göstermektedir. Dünyanın en kaliteli limonları Mersin’de yetişir, Ortahisar’da soğuk hava depolarında muhafaza olur. Bunun sebeplerinden bir tanesi stokçuluğun soğuk hava deposunda başarılı olması, saklanabilmesi ve Pazar payının çok iyi bir şekilde değerlendirilmesidir. Rusya’da olan sıkıntılardan dolayı Türkiye’deki narenciye sektörü en küçük bir sıkıntı yaşamayacaktır. Çünkü ürünlerimiz hem kaliteli olup hem de yeterince Pazar payına ulaşmıştır. Geçen yıla oranla stokçulukta 6 milyon 5 yüz bin stoğumuz varken bu yıl 6 milyon sandık civarında stoğumuz olacağını tahmin ediyoruz’’ diye konuştu.
Rusya’nın limonlara ambargo koyamaması konusunda ise limon fiyatlarını etkilemeyeceğini kaydeden Cantürk, Türkiye’nin Rusya dışında başka ülkelere de pazarı olduğunu söyledi. Cantürk, “Rusya’nın limona ambargo koymaması fiyatta artışa sebep olmayacak. Çünkü Rusya’dan başka diğer pazarlarımız var. Bugün Orta Doğu Pazarımız var, Avrupa Birliği ülkelerine artık Türk ürünlerini, Türk limonunu ispat etmiş durumdayız. Son 3 yıldır limonda harika bir fiyat yakaladık. Artışlarda çok güzel oldu. Bu yılda daha farklı fiyat olacağını tahmin ediyoruz. Şuan dalında 1 kilo limon 2 lira civarında fakat sezon içerisinde 7 ila 10 lira arasını görmesi çok yüksek’’ dedi.
"RUSYA'NIN LİMONLARA AMBARGO KOYMA ŞANSI YOK"
Cantürk, “Rusya’nın Türkiye’deki limonlara ambargo koyma şansı yok. Çünkü şu anda Dünya’da limon Türk ürünü olarak sadece bizde bulunuyor. Arjantin ve İspanya’da halen üretim kesme ve stoklama aşamasında değil. Ürünleri çok küçük. Tek olduğumuz için limonu Türkiye’den başka bir yerden alma lüksü yok’’ şeklinde konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...