Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Ağustos 2014 12:59

Sanayi üretimi arttı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı.

Sanayi üretimi arttı
sanayi, sanayi üretimi, TÜİK,

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 1,4 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,8 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,8 arttı; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,6 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,3 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,6 arttı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malı imalatında gerçekleşti. Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 9,9 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 26,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 10,3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 4,0 ile tütün ürünleri imalatı takip etti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 3,2 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, yüzde 2,4 ile mobilya imalatı takip etti.
İKİNCİ ÇEYREK, NİSAN - HAZİRAN
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre aynı kaldı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2014 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,0 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,1 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2014 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,8, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,6 arttı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...