Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 May 2021 11:09

Sanayi üretimindeki artış beklentileri aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre mart ayında yıllık bazdaki artış beklentilerin üstüne çıkıp yüzde 16,6 artış gösterdi.

Sanayi üretimindeki artış beklentileri aştı
sanayi,üretim,mart,tüik

Ekonomi piyasalarında merakla beklenen veriler açıklandı. TÜİK, mart ayı sanayi üretim endeksi verilerini paylaştı.

En çok artış imalat sanayi sektöründe

Mart ayında sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 16,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretim endeksindeki yıllık artış ise yüzde 19,9 seviyesinde gerçekleşti.

Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında; mart ayında imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 17,2, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 14,8 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe ise yüzde 11,9'luk artış görüldü.

Geçen aya göre yüzde 0,7 artış var

Bu ay mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, şubat ayına göre yüzde 0,7 oranında arttı.

Mart ayında sanayinin alt sektörlerinde; madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen aya göre yüzde 1,7 düştü. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksindeki artış oranı ise yüzde 7,3 oldu.

2021'in ilk çeyreğinde yüzde 12,3'lük artış

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2021 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12,3 yükseldi. Önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 2,6 arttı.

Ekonomistlere göre; takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artması bekleniyordu. Mart döneminde arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 16,15 artış olacağı tahmin ediliyordu. Ancak üretimdeki artış beklentileri aşmış oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...