Tgrt Haber
27 Temmuz 2021 16:41

Sel baskınları 2080’de 5 kat artacak

İngiltere İklim Direnci Programı'ndan Prof. Hayley Fowler’ın araştırmasına göre, iklim değişikliği bu hızla devam ederse ani sellerin 2080'lerde beş kat artacağı ifade edildi.

Sel baskınları 2080’de 5 kat artacak
sel,

Sel baskınları dünyanın dört bir tarafında yıkıcı etkisini göstermeye devam ediyor. Son olarak Almanya’da etkili olan aşırı yağışların oluşturduğu sel nedeniyle 200’e yakın kişi hayatını kaybetmiş 150’den fazla kişiye henüz ulaşılamamıştı. Çin'in Zhengzhou kentinde de sular altında kalan bir metro vagonunun görüntüleri viral hale gelmiş, selde 12 kişi hayatını kaybetmişti. Türkiye’de de durum farklı değil. Ülkenin kuzeyinden önce Rize sonra da Artvin’den sel haberleri art arda geldi.

Uzmanlar sel oluşumuna birçok faktörün etki ettiğini ama ana nedenin ilkim değişikliği olduğunu ifade ediyor. Atmosferdeki sıcaklık artışı daha fazla nem tutmasına sebep olurken bunun sonucunda fırtınaların daha yoğun olacağını belirtiyorlar. 

5 KAT ARTACAK

Ani sel baskınlarının ‘nispeten olağandışı’ olarak nitelendirildiğini ancak küresel ısınmanın fırtınalardan kaynaklı kısa süreli ani sellere neden olduğunu ve bunun daha da yaygınlaştığını dile getiren İngiltere İklim Direnci Programı'ndan Prof. Hayley Fowler, yaptıkları araştırma ile çarpıcı bir sonuca ulaştıklarını ifade etti.

Fowler'ın araştırmasına göre, iklim değişikliği bu hızla devam ederse ani sellerin (metrekareye saatte 30 mm yağmur) ‘2080'lerde beş kat artacağını’ belirtildi.

ÖNLEM ALMAK MÜMKÜN 

Ani sel baskınlarının en kötü etkilerinden korunmak için kasaba ve şehirlerde değişiklikler yapılabileceği ifade ediliyor. Reading Üniversitesi'nden sel uzmanı Dr. Linda Speight, kentsel alanlarda yağmur suyunu geçiren kaldırımlar ile yeşil çatılardan yararlanılabileceğini söylüyor. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...