Tgrt Haber
14 Ekim 2022 10:49 - Güncelleme : 14 Ekim 2022 12:27

Sicil affı nedir, ne zaman çıkacak, başvurusu nasıl yapılır 2022? İşte 2022 Torba Yasası maddeleri

Meclise sunulan torba yasa teklifi içerisinde yer alan sicil affı hakkında vatandaşlar araştırma yapmaya başladı. Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği yasa meclise sunuldu. Bankalara sicil affı için başvuruları yasanın meclisten geçmesi sonrası yapılacak. Sicil affı nedir, ne zaman çıkacak, başvurusu nasıl yapılır 2022?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
Sicil affı nedir, ne zaman çıkacak, başvurusu nasıl yapılır 2022? İşte 2022 Torba Yasası maddeleri
torba yasası,kyk,faiz,borç

Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıran vatandaşların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek. Sicil affından 10 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Peki, kimler sicil affına başvuruda bulunabilir? Sicil affı kimleri kapsıyor? 

SİCİL AFFI NEDİR?

Kredi ve kredi kartı borcu, çek ve protestolu sebet gibi borçlarını zamanında ödeyemeyerek kara listeye giren kişilerin sicil affı ile sicili temizlenecek. 

SİCİL AFFI KİMLERİ KAPSAR?

Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak.

Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek ve temiz sayfa açılacak. Ayrıca;

  • Gerçek veya tüzel kişilerin bireysel kredileri,
  • Protestolu senedi olan vatandaşları kapsamaktadır.
  • Gerçek veya tüzel kişilerin ticari kredi borçları,
  • Karşılıksız çek

olan vatandaşların borçları silinecek. 

TORBA YASASI MADDELERİ İÇİN TIKLAYIN 

KREDİ BORCU KARA LİSTE NE DEMEK?

Açıklanan torba yasası dahilinde sicil affı da yer aldı. Sicil affı adı kara listeye eklenenleri ilgilendiren bir yasadır. Peki, kara liste ne demek? Kredi, kredi kartı, çek ve senet ödemelerinin üst üste yapılamaması durumunda isminizin Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenmesine kara liste denir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu ödeseniz bile 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur. Yeni sicil affı ile yeni düzenleme gelecek. 

SİCİL AFFINA KİMLER BAŞVURUDA BULUNABİLİR?

Sicil affı Torba Yasası'nda yer aldıktan sonra vatandaşlar sicil affı hakkında araştırma yapmaya başladı. Borcu olan milyonlarca kişiyi ilgilendirecek sicil affında nasıl başvuru yapılacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Açıklama sonrası bankaların kanun gereğince işlem yapmaları gerekiyor.Bu konu hakkındaki bilgileri bu sayfadan takip edebilirsiniz. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mustafa23 Ekim 2022 13:21

Bu Sicil affı daha önce de çıktı fakat hiç bir banka bunu dikkate almadı yine aynı

yaman17 Ekim 2022 22:13

sicil affı çıktı ama yine o saçma sapan 6 ayda bir çıkan borcunu ödiyen yada yapılandıran kişiler bankalara başvurduğunda eski kayıtlar dikkate alınmaz diyor. Ama Malesef bankalar yine dikkate alıyor ve yine herkese Red veriyor. Borcu ödiyen veya yapılandıranın Merkez Bankası kayıtları silinmedikçe Bu sicil micil deildir sadece insanlarla Alay etmektir

Sonraki Haber Yükleniyor...