Tgrt Haber
27 Haziran 2021 17:07

Şifa deposu passiflora meyvesi

​Sakinleştirici özelliği ile bilinen passiflora meyvesinin yetiştiriciliğini ve ticaretini yapan ev hanımı Güllü Gürler meyve ve fide taleplerine yetişemiyor. Tanesi 9 liradan tüketici ile buluşan şifa defosu, kilosu 70 ila 80 liradan tüketici ile buluşuyor.

Şifa deposu passiflora meyvesi
çiftçi,tarım,üretici,ticaret

Aşk meyvesi olarak bilinen passiflora meyvesi C, B1, B2, B5, kalsiyum, fosfor ve protein açısından adeta bir deposu. Özellikle sakinleştirici ve panik atağa iyi gelmesi bakımından vücuda faydalı olan meyve, uykusuzluk, anksiyete, yüksek tansiyon ve zona ağrısına da iyi geliyor.

Antalya’nın Aksu ilçesinde yaşayan ev hanımı Güllü Gürler, şifa niyetine ektiği passiflora meyvesini hem iç hem de dış pazara satıyor. Meyvenin geçen yıl tanesinin 9 liradan tüketici ile buluştuğunu ifade eden Gürler, bu sene kilosunun 70 ila 80 lira arasında değişebileceğini söyledi.

2019 yılında 20 tane passiflora meyvesini 500 metrekare açık arazisine kendi için ektiğini belirten Gürler, “Bir takım alerjik rahatsızlıklarım vardı. Şu an ilaç içmeyi unuttum diyebilirim bunu kullandıktan sonra. Strese iyi geliyor. Günde iki tane tüketiyorum” şeklinde konuştu.

FİDESİNİ DE ÜRETİYOR

Aksu’da passiflora meyvesi üreten tek kadın olduğunu ifade eden Gürler, “ 2017 yılında bu meyveyi tanıdım. Birtakım rahatsızlıklarımdan dolayı şifa niyetine 2019 yılında ekebildim. Araştırdım. Fideyi alabileceğim yer yoktu. Daha sonra buldum ve hemen aldım ektim. Bunun fidesini Gazipaşa’dan aldım. Şu an bu meyvenin fidesini de üretiyorum. Bu meyvenin tanesini 9 liradan geçen yıl sattım. Şimdi henüz ilk hasatlarımı yapıyorum. Fiyat belirlenmedi ama ucuz olacağını sanmıyorum. Kilosu 70-80 TL arasında satışı olacak” açıklamasında bulundu.

Şifa deposu passiflora meyvesi

BİR AĞAÇTAN 250 ADET MEYVE

Geçen yıl bir ağaçtan 250 adet meyve aldığını kaydeden Güllü Gürler, “20 ağacımız var. Meyveler 30 gram ile 50 gram arasında büyüyor. Suyu çok olan arazilerde daha verimli ürün elde edilebiliyor. Arazi kiralayıp çok daha fazla üretmek istiyoruz. İlk olarak mayıs ayında ekmiştik, kasım ayında ilk meyveleri almaya başlamıştık. Elimizdeki bu çeşit hızlı gelişiyor” ifadesinde bulundu.  

YURT DIŞINDAN DA TALEP VAR

Üreticilerin bu ürünü ekmesini isteyen Gürler,  “Şu an yurt içi satışı yapabiliyoruz. Hasada yeni başladık. Bir ay sürüyor hasadımız. Yurt dışına gönderme şansımız yok, çünkü elimizde ürün yok. Aşırı bir talep var. Üreticilere sesleniyorum bu ürünü daha fazla çoğaltmamız ve ihracat yapmamız gerekiyor. Bizim bir milli gelir olarak Türk toplumuna bir hediyemiz olur” dedi.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...