Tgrt Haber
19 Ağustos 2022 10:49 - Güncelleme : 19 Ağustos 2022 11:15

Sivas'ta petrol umudu! Jeoloji profesörü açıkladı: Açığa çıkartılmayı bekliyor

İmranlı’dan Kayseri’ye kadar yaklaşık 200 km uzunluğunda ve 50 km genişliğindeki Sivas Havzası’nın petrol içerebilecek jeolojik özelliklere sahip olduğunu ve Sivas’taki petrol potansiyeli açığa çıkartılmayı beklediğini belirten Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, 1974’de yarım kalan sondajın sürdürülebilmesinin yararlı olabileceğini söyledi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Sivas'ta petrol umudu! Jeoloji profesörü açıkladı: Açığa çıkartılmayı bekliyor
sivas,petrol,sivas havzası

Sivas Havzası’nın kabaca 65 milyon yıl önce gelişmeye başladığını belirten Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, bu tip büyük çökel havzalarında petrol oluşumunun mümkün olduğunu ifade etti.

‘SİVAS HAVZASI’NDA PETROL OLUŞUMU MÜMKÜN’

Sivas’ta 1970’li yıllarda yarım kalan sondaj çalışmalarının sürdürülmesinin olumlu sonuçlar verebileceğinin altını çizen Kavak, “Sivas Havzası bir Tersiyer havzası olup bu tip büyük çökel havzalarında petrolün oluşumunu görebilmek mümkün. Türkiye’de bu tür petrol ve doğal gazın oluştuğu ve çıkarıldığı havzalar genel olarak Trakya, Adana ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bulunuyor. Özellikle 12-13 bin metrelik çökel kalınlığına sahip Sivas Havzası’nın Emirhan ve Karayün bölgelerinde petrolün kapanlanıp oluşabilmesini sağlayacak tuz tektoniği yapılarının dünyadaki en iyi örneklerinden birisi olduğunu biliyoruz.” dedi.

Sivas'ta petrol umudu! Jeoloji profesörü açıkladı: Açığa çıkartılmayı bekliyor
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak

KAPATILAN KUYUDA PETROL İHTİMALİ DOĞDU

Sivas Havzası’nda da Meksika Körfezi’nde çıkarılan petrolle ilişkili deniz altında gözlenen benzer yapılara rastlandığını belirten Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, “1974’de bu bölgelere yakın olarak Celalli köyünde MTA tarafından bir çalışma yapılmış. 3 bin 643 metrelik bir sondajda farklı kaya birimleri kesilmiş ancak herhangi petrol emaresine rastlanmamış. Yapılan çalışmada ve raporlarda bunun ayrıntısını görüyoruz. Ancak şu an ki olanaklar ve bakış açısıyla sondaj bin metreye yakın kalınlıkta devam ettirilip tabandaki esas ana kayaya varılabilseydi ve ayrıntılı bir jeofizik sismik kesit çıkarılabilseydi bunun emarelerine varılabilmesi konusunda belki daha fazla şansımız olabilirdi diye düşünüyorum. Kapatılmış olan kuyuda bu sondajı yeniden başlatma ihtimali ne derece mümkün olabilir bilmiyorum ancak yetkili devlet kurum ve kuruluşlarının yapabileceği bu tür yaklaşımlarla bu konu tekrar değerlendirilebilir” diye konuştu.

Sivas'ta petrol umudu! Jeoloji profesörü açıkladı: Açığa çıkartılmayı bekliyor
1974'te kapatılan petrol kuyusu

ABD’Lİ ŞİRETİN VERİLERİ ARAŞTIRILIYOR

Petrolü tutabilecek gözenekli kayaçların kesilmeleri halinde petrole ulaşılabileceğine dikkat çeken jeofizik çalışmaların da yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Öğr. Üyesi Kaan Şevki Kavak, bölgede bir ABD şirketi tarafından günümüze yakın zamanda gerçekleştirilen sismik kesitlerin olduğunu ve bunların ayrıntılarına ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Yer altında petrolle ilişkili yapıların sismik kesitlerle de ortaya çıkarılması gerektiğini ifade eden Prof. Şevki Kavak, petrol taşıyacak kayaçların da sondajlarla kesilmesi gerektiğini söyleyerek şunları dile getirdi;

“Bu sondajı başlatmışlar ama 1974’de kısıtlı imkânlarla yapılan bir çalışma. Büyük Tersiyer havzalarında bu tür petrol yapıları var ama Sivas Havzası’nı milyonlarca yıldır etkileyen tuz ve bindirme tektoniğini de hesaba katmak gerekiyor. Özellikle bölgede kayaçları etkileyen sıkıştırmalar ki Sivas Havzası halen böyle bir sıkıştırma altında, petrolün kapaklanıp olgunlaşmasını sağlayacak sistemi zorlamış olabilir ve bu yüzden de özellikle bindirme tektoniği petrol gelişimini menfi yönde etkilemiş de olabilir.”

1972 ile 1974 yılları arasında Sivas’ın Celali köyünde devam eden sondaj çalışmalarında petrole ulaşılmak istenirken 3 bin 643 metrede sondaj çalışmasının durdurulup kuyunun kapatıldığı biliniyor.

Sivas'ta petrol umudu! Jeoloji profesörü açıkladı: Açığa çıkartılmayı bekliyor



Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...