Tgrt Haber
01 Temmuz 2022 16:25 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 13:30

Son dakika! Asgari ücret belli oldu: Cumhurbaşkanı Erdoğan ek zammı açıkladı, artış oranı yüzde 30

Son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yapılan ara zamma ilişkin açıklamayı yapmak üzere kürsüye geldi. Yaklaşık 7 milyon asgari ücretliden sayısı 15 milyona yakın özel sektör çalışanının neredeyse tamamına kadar tüm çalışan grubunun aylık kazancını etkileyecek rakam belli oldu. Net asgari ücret 5500 oldu. Ek zamlı maaşlar Temmuz'dan itibaren yatacak.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Asgari ücret belli oldu: Cumhurbaşkanı Erdoğan ek zammı açıkladı, artış oranı yüzde 30
asgari ücret,zam

Milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücrete ara zam belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde asgari ücrete ilişkin açıklamayı yaptı. 

Kritik açıklama için Asgari Ücret Tespit Komisyonu temsilcileriyle beraber Dolmabahçe'de kürsüye gelen Erdoğan, zam oranını yüzde 30 olarak açıkladı.

Asgari ücret nette 5500 oldu.

İŞVERENE DESTEK ÖDEME YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle oldu:

"Çalışanlarımızı sadece enflasyona ezdirmemekle kalmayıp alım gücünü daha da destekleyeceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışması ile tarihi bir artış olan yüzde 50,3'ü gerçekleştirmiştik. Bütün yükü işverenin üzerine yıkmadık. Asgari ücret kadar olan maaş kısımlarındaki vergileri almadık. Enflasyonun yol açtığı kamburun maaşların yetersiz kalmasına sebep olduğunu tespit ettik. Gereken hazırlıkların yapılmasını istedik.

Kamu çalışanlarımızın emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40'ın üzerinde enflasyon farkı artışı zaten yapılacak. Asgari ücretlilerin kayıplarını telafi etmeyi uygun gördük. Komisyonu toplantıya çağırdık. Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Yeni asgari ücret Temmuz ayından itibaren yüzde 30 oranında ara artış yapıyoruz. Yeni asgari ücret net 5500 lira olacaktır.

İşçi başına devletimiz işverenlere 100 lira destek verecektir. Yeni asgari ücretin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Asıl asgari ücret yılbaşında gerçekleşecek."

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli başta olmak üzere toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren asgari ücrette süreç sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında son noktayı koydu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çalışmalarını dün tamamladı. Ara zam miktarını belirlemek için toplanan komisyon dün basına kapalı olarak buluştu.

Alınan bilgiye göre, komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, yüzde 40’lık enflasyon farkı oranında bir artış talep etmişti. İşveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işletmelerin içerinde bulunduğu koşulların da göz önünde bulundurularak maliyetlerin azaltılmasını istedi.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ NE KADAR?

Yapılan yüzde 30’luk zammın ardından asgari ücretin işverene maliyeti de değişti.

Buna göre, asgari ücretin işverene maliyeti (5 Puan prim teşfiği ile) 7 bin 603,43 TL oldu.

'TÜM ÇALIŞANLARA YANSIYACAK'

TİSK Başkanı Özgür Akkol, bugünkü açıklamada asgari ücrete "güzel bir zam uygulandığını" ifade ederken "Tüm imkanlarımızı zorlayarak bir dengeyi bulmaya gayret ettik. Asgari ücret bir başlangıç ücretidir. Esas hedef ortalama ücretin üzerine çıkma olmalı. Açıklanan rakam yıl sonu itibarıyla tekrar değerlendirilecek." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları ise şöyle oldu:

"Bugüne kadar koruduğumuz gibi koruyacak bir neticeye ulaştırdık, size arz ettik. Asgari ücretin bütün ücretlilerden vergi dışı bırakılması tüm çalışanlara yansıyacaktır. Tüm kamu çalışanları ortalama olarak 300-350 lira gelir elde edeceklerdir. Cumhurbaşkanımızın sosyal devlet ilkesi gereğince yansıması olarak değerlendirilmesi olarak altını çizmek isterim."

Çalışan tarafının temsilcisi Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise "15 gün evvel yaptığımız ziyarette taleplerimizi ilettik, siz de komisyonu topladınız. İnşallah bugün toplumu memnun edecek bir rakam olur da toplum rahat eder biz de dua ederiz." dedi.

Asgari ücret zammının 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmasını öngören yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan artış yaklaşık 15 milyonluk ücretli çalışan grubunun tamamına yansıyacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...