Tgrt Haber
05 Kasım 2021 19:33

Son dakika: Bakan Vedat Bilgin'den asgari ücret açıklaması

Son dakika: Milyonlarca çalışanın gözü kulağı 2022 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı ile ilgili açıklanacak rakamlarda. Hükümet tarafından üst üste açıklamalar gelirken 'Enflasyona yedirmeyeceğiz' ifadeleri öne çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücretin şu kadar olsun diye yetkim yok. İşçi ve işveren ile çalışma grubumuzun müzakeresi sonrasında ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

Son dakika: Bakan Vedat Bilgin'den asgari ücret açıklaması
Bakan Vedat Bilgin,asgari ücret,açıklama

Son dakika: Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2022 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı ile ilgili hükümetten açıklamalar gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en hassas olduğu hususlardan birisinin "vatandaşların enflasyona ezdirilmemesi" olduğunu belirterek, "İlgili bakanlıklarımızla güçlü bir iş birliği içinde çalışıyoruz, asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE BEKLENİYOR

Bu açıklama sonrası geçtiğimiz yıllarda enflasyonun üzerinde yapılan zamlar sonrası bu yıl içinde yine enflasyonun üzerinde bir rakamın ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Yüzde 25'lik zamma göre net asgari ücretin 3 bin 532 TL’ye, yüzde 30'luk zamma göre ise 3 bin 673 lira olması bekleniyor.

TÜRK-İŞ: 45 YILA BEDEL BİR YIL OLACAK

Sendika kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre asgari ücret talebinin Kasım ayının 3. haftasından itibaren netleşeceği ifade edildi. 2022 asgari ücreti ne olacak sorusunun cevabı beklenirken, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay geçtiğimiz haftalarda asgari ücret belirleme görüşmelerine yönelik kritik bir mesaj vermiş ve, “45 yıldır asgari ücret belirleniyor, bu yıl 45 yıla bedel bir yıl olacak” demişti.

Atalay konuşmasında, “Asgari ücretli 7 milyon insan var. Asgari ücret, 'Bu ücretin altında işçi çalıştıramazsın' demek. Bu ücret 12 kalemi ilgilendiriyor. İnsanlar bu ücretle geçinmeye mahkum durumda. Bu ücretle 10 gün geçinemezsiniz. Bazı işverenler, 'Asgari ücret yükselirse batarız.' diyor. O zaman sen bu ücretle geçinmeyi dene bakalım. Bu sene kamu çerçeve protokolü sözleşmesi yaptık, geçen dönemler ve ondan önceki kamu sözleşmelerindeki aldığımız oranlar iyiydi ama bu sene biraz daha mükemmel oldu. Kamuoyunun yüzde 90'ının memnun olduğu bir sözleşme oldu. Yeterli mi? Değil. Asgari ücret önümüzdeki dönem hiç olmadığı kadar önemli. 45 senedir asgari ücreti konuşuyoruz. Bu sene 45 seneye bedel bir sene. Onun için toplumu tebessüm ettirecek, toplumu memnun edecek, bizim razı geleceğimiz bir tablo çıkarsa biz de altına imza atarız. 44 senede dört kere biz de alınan karara imza atmışız. İnşallah bu sene beşincisi olur” ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN BİLGİN: MÜZAKERE SONRASI ORTAYA ÇIKACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücretin şu kadar olsun diye yetkim yok. İşçi ve işveren ile çalışma grubumuzun müzakeresi sonrasında ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı. Kıdem tazminatının kaldırılacağına ilişkin iddialara Bilgin, “Kıdem tazminatını kim kaldırıyor? Ben kıdem tazminatını savunan adamım, yazılarım var. Birisi kaldırırsa da, ben arkasında dururum. Çalışma Bakanlığı’nı ben temsil ediyorum” dedi.

3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

3600 ek göstergeye ilişkin olarak Bakan Bilgin, “3600 vaat olmaktan çıktı. Toplu Sözleşme metnine koyduk. Onu biz uygulamak zorundayız. Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. Kapsayıcılığının ne kadar geniş, ne kadar olacağına dair çalışmalar yapıyoruz. Bakanlık çalışma yaptıktan sonra Ekonomi Bakanlığı, Devlet Personel, sendikalarla bir araya geleceğiz. Buna kaynağı devlet kamu bütçesinden koyacak” diye konuştu.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...