Tgrt Haber
25 May 2022 11:07 - Güncelleme : 25 May 2022 12:06

Dolarda yeni zirve! 16.35 TL'yi aştı

Son 2 haftadır yükselişteki dolar kuru 16.35 TL'yi aştı. Fed'in 50 baz puan faiz artırımı ve parasal sıkılaşma gündemindeki toplantı tutanakları öncesinde son 6 ayın zirvesi yenilendi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Dolarda yeni zirve! 16.35 TL'yi aştı
dolar,türk lirası,döviz

Dolar TL kuru yükselişine devam ediyor. Fed'in 3-4 Mayıs toplantı tutanaklarının açıklanacağı günde ivmesini artıran kur 16.35 TL'yi aşarak son 6 içinde yeni bir zirve kaydetmiş oldu.

Fed'in 50 baz puan faiz artırımına gittiği ve parasal sıkılaşmanın yol haritasını belirlediği toplantının tutanakları bu akşam Türkiye saatiyle 09:00'da açıklanacak. Yarın da TCMB faiz kararını açıklayacak.

Dolar TL kurunda 13,50 civarındaki yatay seyir bozulurken kur ivme kazandı. Güne 16,14 liradan başlayan dolar, saat 11.48 itibarıyla 16,35 TL seviyelerinde.

DEĞER KAYBI YÜZDE 20'YE YAKIN

Merkez bankasının durumu yumuşatmak için dolar sattığı maliyetli müdahalelere rağmen, lira bu ay yüzde 8 ve bu yıl yaklaşık yüzde 19 değer kaybetti.

Geçen Cuma günü TCMB verileri, merkez bankasının net uluslararası rezervlerinin 13 Mayıs'a kadar olan haftada 3.5 milyar dolar azalarak 11.53 milyar dolara düştüğünü gösterdi. Bankacılar, gelecek hafta bu rezervlerin 10 milyar dolar veya altına düşeceğini hesaplıyor.

Dün Türkiye'nin borcunu temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti 2008 küresel mali krizinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. IHS Markit verileri, 5 yıllık CDS, 704 puandan 730 baz puana yükseldiğini gösterdi.

Doların tekrar yükseliş ivmesine geçmesi ekonomik gidişat konusunda ülkede kaygı artarken Stockholm'deki SEB'de gelişen piyasalar baş stratejisti Per Hammarlund, durumu "Yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmak için şapkadan bir tavşan daha çıkarması gerekecek" dedi. Hammarlund, Lira üzerinde yüksek enflasyon, yavaşlayan büyüme işaretleri ve yanlış yönlendirilmiş para politikası tarafından baskı oluşturulduğunu söyledi.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...