Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Ağustos 2022 09:20 - Güncelleme : 07 Ağustos 2022 10:15

Sosyal konut hamlesi ev sahiplerini telaşlandırdı: Fiyatların düşeceğini gören satışa geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı sosyal konut ve hazine arazisi projeleri konut sektöründe fiyatların düşeceği beklentisini oluşturdu. Durum böyle olunca ev sahibini tavan fiyat telaşı sardı, vatandaş satışa geçti. Son bir haftada internet ilanlarında 20 bin konut ve ticari iş yeri satışa çıkarılırken sektör temsilcileri “Fiyatların düşeceğini gören ev sahibi evini tavandan satmak için harekete geçti” dedi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Sosyal konut hamlesi ev sahiplerini telaşlandırdı: Fiyatların düşeceğini gören satışa geçti
sosyal konut,ev,konut

Konut sektörü, ‘sosyal konut projesi’ ve ‘Hazine arazilerinin vatandaşa satılması’ haberleri ile hareketlendi. Konut sahipleri fiyatların düşeceği beklentisi ile satışa geçti. Sosyal konut söylentisi ve fiyatların düşeceği beklentisiyle 1 Ağustos’ta 550 bin 427 olan internetteki satılık konut sayısı 573 bine dayandı. Bir haftada 20 binden fazla konut ve ticari iş yeri satışa çıktı. Konut sektöründe uzun zamandır bir fiyat köpüğü olduğunu belirten sektör temsilcileri, fiyat köpüğünün 2 büyük projeyle eriyeceğini ve piyasanın gerçek değerine kavuşacağını ifade ediyor.

DÜŞÜŞ BEKLENTİSİYLE SATIŞ

Hükûmetin açıkladığı projelerle konut fiyatlarında düşüş yaşanacağını düşünen vatandaşların satışa geçtiğini belirten sektör temsilcileri “Özellikle internet ilanlarında ‘istediğim fiyatı yazarım’ mantığıyla konut sektöründe rakamlar âdeta uçtu. Kiralıklarda geçen yıla göre yüzde 120, satılıklarda yüzde 100’ün üzerinde artışlar görüldü. Hükûmetin açıkladığı iki proje yıl sonuna kadar devreye alınacak. Fiyatlarda ciddi düşüş bekleniyor. Durum böyle olunca da ev sahipleri yüksekten satış yapmak için ilana çıkıyorlar” dedi.

150 BİN KONUT YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını Eylül’de açıklayacak. 81 ile yapılacak sosyal konut hamlesiyle vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olacak. Hiç evi olmayan vatandaşlar bu projeler için başvuru yapabilecek. Ev sahipleri kura ile belirlenecek. İlk defa evlenen gençler, şehit yakınları, gaziler ve emekliler için projelerde özel kontenjan ayrılacak. Her ilde sıfır atık uyumlu ve yenilenebilir enerji sistemleri olan, yerel ve yatay mimaride olan konutlar inşa edilecek.

DAR GELİRLİYE HAZİNE ARSASI

Sosyal konutun yanı sıra dar gelirli vatandaşa, hazine ait olan altyapılı arsalar da satılacak. Hiç evi olmayan vatandaşlar arsa projelerine başvuru yaparken, konutta olduğu gibi kura ile sahipleri belli olacak. Toplam 150 bin konut yapılması planlanıyor. İl etapta yüzde 10 peşinat alınacağı ifade edilirken geri ödemenin 15 yıl vadeli olması bekleniyor.

İKİ PROJE NE GETİRECEK?

  • 150 bin konut yapılacak.
  • Konutlar dar gelirli vatandaşlara kira öder gibi satılacak.
  • Daha önce hiç konut sahibi olmayanlar bu konutları alabilecek.
  • Sosyal devlet sorumluluğu gereği aradaki maliyeti kamu üstlenecek.
  • Vatandaş uygun yeni konut arzına kavuşacak, uygun şartlarda ev sahibi olacak.
  • Konut ve kira fiyatları düşecek.
  • İşletme sermayesi sorunu yaşayan inşaat sektörü canlanacak.
  • İnşaat sektörü pazarlamasını kendisinin yapmayacağı bir projede daha hızlı hareket edecek.
  • İstihdam artacak.
  • İnşaatta kullanacak ürünler betondan mobilyaya kadar Türk sanayisinden karşılandığı için büyümeye katkısı olacak.
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...