Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Ekim 2016 14:54

Sterlin 30 yılın dibinde

İngiliz sterlini, İngiltere`nin AB`den ayrılma kararının ardından başlayan gerileme ile son 30 yılın en düşük seviyesine indi.

Sterlin 30 yılın dibinde
sterlin,

‘Brexit’ olarak da bilinen İngiltere’nin referandum sonucu AB’den çıkma kararı alması, ada ekonomisini kötü etkilemeye devam ediyor. İngiltere’nin ‘’Brexit’’ kararından bu yana değer kaybeden Sterlin’de kan kaybı sürüyor.  Yılbaşından bu yana Sterlin, Dolara karşı %13’ün üzerinde değer kaybederken, GBP/USD paritesi son 30 yılın dibini gördü. 

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"23 Haziran tarihinde söz konusu parite 1.4800 seviyelerinde fiyatlanırken, İngiltere halkının Haziran ayındaki referandumda Euro birliğine ‘’Hayır’’ demesi sonrası sert bir şekilde gerileyerek ilk etapta 1.3200, daha sonra 1.2700 seviyelerine kadar düştü. Yaklaşık 3 ay boyunca 1.3400-1.2700 aralığında hareket eden GBP/USD paritesi, İngiltere başbakanın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama sonrası yeni bir düşüş sürecine girdi.  

İngiltere Başbakanı Theresa May, 2017 yılının ilk çeyreğinde Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinin başlayacağını açıklaması, Brexit’a dair endişeleri tekrar gündeme getirdi. Aslına bakıldığında son zamanlarda açıklanan İngiltere verileri olumlu gelerek bir nebze bu endişeleri bertaraf ediyordu ve Sterlin varlıkları düşüşlerini sınırlı tutuyordu. Fakat ‘’May’’ ın açıklamasının ardından piyasa aktörler şimdiden pozisyon almaya başladılar ve Sterlin varlıklarını azaltmaya başladılar. Bu da Sterlin’i bir çok para birimine karşı zayıflattı ve GBP/USD paritesi son 31 yılın en düşük seviyesine geldi.  

ABD VERİLERİ OLUMLU GELİYOR 

Paritedeki düşüşte ABD Dolarının yükselişinin de etkili olduğunu belirtelim. Perşembe ABD Haftalık İşsizlik Maaşı başvuruları, Cuma PCE enflasyonu ve Michigan Tüketici Güven Endeksi ve dün ISM İmalat verileri olumlu gelmeye devam ediyor. Bu gelişmelerde ABD dolarını yükseltirken GBP/USD paritesini baskılıyor. 

HANGİ SEVİYELER HEDEFLENİYOR 

Geldiğimiz noktada parite Brexit sonrası görülen en dip seviyeyi de aşağı yönlü kırarak satışlarını derinleştirdi.  Teknik görünümde ise geniş bant aralığında 1.2800-1.2900 aralığı artık kritik direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Bu seviyeler altında kaldığı sürece GBP/USD paritesinde satışlar hızlanabilir ve yeni düşüşler görebiliriz. 1.2750 desteği aşağı kırılırsa paritede 1.2700-1.2580’ler hedef haline gelebilir.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...