Tgrt Haber
11 Mart 2014 21:07

Süper güçlerin dikkatini çeken bir trilyon dolarlık ülke

Afganistan kişi başına milli geliri 683 dolarla dünyada 173. sırada yer alıyor.

Süper güçlerin dikkatini çeken bir trilyon dolarlık ülke
ABD, pentagon, Afganistan, Dünya Ekonomisi haberleri, Dünya Ekonomisi,

Ancak Pentagon'a göre ülkede 1 trilyon doların üzerinde henüz işlenmemiş doğal kaynak potansiyeli var. Bundan faydalanmak için ise sadece 75 kilometre olan demiryolu ağının 3500 kilometreye çıkarılması gerekiyor. Yıllardır yaşadığı siyasi istikarsızlık ve 11 Eylül sonrası yaşadığı savaş ortamı sonucunda sadece 683 dolarlık milli gelire ulaşan Afganistan'da 1 trilyon doların üzerinde doğal kaynak potansiyeli olduğu belirtildi. Business Week dergisinde yer alan habere göre Afganistan'da başta demir, bakır, doğalgaz ve petrol kaynakları olmak üzere henüz işlenmemiş kaynaklar Afganistan'ın 18 milyar dolarlık ekonomisinin yaklaşık 100 katı ekonomik büyüklüğü işaret ediyor. Ancak bu kaynakların işlenmesi için ülkedeki çok zayıf demiryolu ağının geliştirilmesi gerekiyor. Ülkedeki tek demiryolu ağı 75 kilometre uzunluğunda 2011'de faaliyete geçen Özbekistan'ı Mezar-Şerif kentine bağlayan demiryolu. Afgan hükümetinin 25 yıllık planında ise demiryolunu 3580 kilometrelik demiryolu inşaatı var. Ancak ülkedeki siyasi karışıklıklar ve çatışma atmosferi sebebiyle bu plan yavaş ilerliyor.
MADENLER İŞLETİLEMİYOR
Bu yüzde milyar dolarlık kontratlarla özel sektöre devredilen madenler de işletilemiyor. 3 milyar dolara Çin devlet şirketine devredilen Mes Aynak'taki bakır madeni faaliyete geçmek için demiryolu bekliyor. Yine 11 milyar dolara Hint devletine ait şirkete verilen bir demir madeni de şirketin Afgan hükümetinin demiryolu yapımına yatırım yapmasını istediği için işletilemiyor.
Bu işletilemeyen madenler Pentagon'un hesabına göre 1 trilyon doları geçiyor.
İşte Afganistan'daki potansiyel doğal kaynaklar ve üreteceği parasal karşılıklar
Demir cevheri 420 milyar dolar
Bakır 274 milyar dolar
Doğalgaz ve petrol 223 milyar dolar
Granit 144 milyar dolar
Niyobyum 89 milyar dolar
Lityum 60 milyar dolar
Altın 25 milyar dolar
Potasyum 5 milyar dolar
Kömür 5 milyar dolar
Alüminyum 4.4 milyar dolar

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...