Tgrt Haber
12 Şubat 2014 10:21

Süper teşvik paketi yatırımlarda rekor getirdi

Erdoğan tarafından 5 Nisan 2012'de açıklanan ve 'süper teşvik' olarak adlandırılan paket, yatırımlarda rekor getirdi.

Süper teşvik paketi yatırımlarda rekor getirdi
süper teşvik paketi, süper teşvik neleri kapsıyor, süper teşvik, süper teşvik yatırımlarda rekor getirdi,

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Nisan 2012'de açıklanan ve "süper teşvik" olarak adlandırılan paket, yatırımlarda rekor getirdi. Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran; yatırımlara vergi, faiz ve prim desteğinin verildiği paketten yararlanmak isteyen şirketlerin 2013 yılında taahhütte bulunduğu sabit yatırım tutarı bir önceki yıla oranla yüzde 63'lük rekor artışla 93,9 milyar liraya yükseldi.  AA muhabirinin Ekonomi Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, 2013 yılında sabit yatırım tutarı 93,9 milyar lira olan 4 bin 985 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendi. Şirketler, bu belgeler kapsamında 190 bin 385 kişilik istihdam öngördü.
2012 yılında sabit yatırım tutarı 57,6 milyar lira olan 4 bin 317 adet Yatırım  Teşvik Belgesi düzenlenmiş, bu belgeler kapsamında 146 bin 830 kişilik istihdam öngörülmüştü. Geçen yıl düzenlenenteşvik belgesi sayısı 2012'ye oranla ciddi bir artış kaydetmese de, şirketlerin taahhütte bulunduğu sabit yatırım tutarında yüzde 63'lük artış meydana getirdi. Geçen yıl düzenlenen 4 bin 985 adet yatırım teşvik belgesinin 4 bin 745'i yerli sermayeli firmalar tarafından alındı. Söz konusu bu firmalar 80,7 milyar liralık yatırım sözü verirken, 240 teşvik belgesi düzenlenen yabancı sermayeli firmalar ise 13,2 milyar liralık sabit yatırım taahhüdünde bulundu.
Teşvik belgesi düzenlenen Turang Transit Taşımacılık, 11,5 milyar lira ile geçen yıl sabit yatırım tutarı en fazla olan şirket oldu. Söz konusu firma yaptığı yatırımda 500 kişilik istihdam öngörüsünde bulundu. Transit doğalgaz boru hattıyla taşımacılık hizmeti veren şirketin KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi Oranı ile Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği alması öngörüldü.
Bu şirketi 2,9 milyar lira ile TÜPRAŞ takip etti. TÜPRAŞ için öngörülen destek unsurları ise KDV İadesi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 7 Yıl, Vergi İndirimi Oranı yüzde 90, YKO yüzde 50, KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti ve Faiz Desteği oldu. TÜPRAŞ'tan sonra ise 2 milyar lira ile Riotur, 1,9 milyar lira ile de Cenal Elektrik geldi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...