Tgrt Haber
14 Haziran 2022 08:02 - Güncelleme : 14 Haziran 2022 08:17

Tahıl koridorunda sona doğru! Rusya Başbakan Yardımcısı Alexey Overchuk Türkiye’ye geliyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Karadeniz’de sıkışan ticari gemilerine güvenlik koridoru açılmasına yönelik Türkiye’nin başlattığı girişimlerde sona gelindi. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexey Overchuk bugün Ankara’ya gelerek son gelişmeleri aktarması ve yapılacak görüşmeye göre ‘Tahıl koridorunda' rotanın şekillenmesi bekleniyor.

Tahıl koridorunda sona doğru! Rusya Başbakan Yardımcısı Alexey Overchuk Türkiye’ye geliyor
tahıl koridoru,rusya,türkiye

Dünyanın en önemli tahıl üreticilerinden olan Ukrayna, Rusya'nın ülkeyi işgale başladığı 24 Şubat'tan bu yana dünya piyasalarına gerekli satışı yapamıyor. Odessa Limanı'nda bekleyen yaklaşık 84 gemide 22 milyon tondan fazla tahıl ürünü bulunduğu tahmin ediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmeleri için ise Odessa Limanı'nı Rus savaş gemilerine kapatan mayınların temizlenmesi ve Karadeniz üzerinden açılacak güvenli bir koridorla dünya pazarına ulaştırılması gerekiyor. Bu zorlu sürecin gerçekleşmesi ve Rusya ile Ukrayna'nın öne sürdüğü koşulların karşılanması için Türkiye ve BM devreye girdi.

MAYINLARDAN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR

Geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gelen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ardından bugün Rusya Başbakan Yardımcısı Alexey Overchuk Türkiye’ye geliyor. Yapılacak görüşmelerde ana gündem maddesi Karadeniz’de tahıl taşıyan ihracat gemilerin rahatça seferlerine devam edebilmesi için Odessa Limanı’na yerleştirilen mayınlardan temizlenmesi ve Rus gemilerine uygulanan sigorta kısıtlaması meselesine çözümler oluşturacak

GÜVENLİ ROTA ŞEKİLLENECEK

Edinilen bilgiye göre görüşmelerde Karadeniz’de güvenli deniz ticareti rotasının şekillenmesi beklenirken, yük gemilerinin silah taşımaması için ise denetim mekanizması ele alınacak. Bu kapsamda BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında 4’lü bir denetim mekanizması kurması, bu mekanizmanın merkezinin ise İstanbul olması teklifi bir defa daha gündeme gelecek. Ayrıca Ukrayna’ya gönderilen, Türkiye’ye ait iki A400M nakliye uçağı ile Ukrayna limanlarında bekleyen Türk ticari gemilerinin tahliyesi de görüşmelerde masaya yatırılacak

GEMİLERİN EMNİYETİNİ TSK SAĞLAYACAK

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmeleri neticesinde Odessa Limanı’ndaki mayınları temizlemesi, gemilerin limandan çıktıktan sonra belirli koridorlardan toplanma bölgesine girinceye kadar Ruslar tarafından eşlik edilmesi, ardından ise TSK tarafından ticari gemilerin emniyetli seyirlerinin sağlanması konusunda mutabık kalınması öngörülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...