Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Eylül 2021 14:46

Takibe düşen bireysel kredi rekor kırdı

Türkiye Bankalar Birliği ikinci çeyrekte takibe düşen kredi tutarını açıkladı. Bu dönemde 3 milyon 453 bin kişiye, 88 milyar lira tüketici ve konut kredisi kullandırılırken, takibe düşen kredi tutarı ise 2,2 milyar TL ile rekor düzeye yükseldi.

Takibe düşen bireysel kredi rekor kırdı
BANKA,bireysel kredi

Yükselen faiz oranlarına rağmen vatandaşın kredi talebinde azalma olmaması üzerine Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz günlerde harekete geçmişti. BDDK, tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının kredi tutarı 50 bin TL'nin üzerinde olan krediler için 36 aydan 24 aya indirilmesine karar verdi.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 2’nci çeyrek ‘Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri’ raporunu yayımladı. Raporda bireysel kredilerde takibe düşme hızının arttığı ortaya koyuldu.

İkinci çeyrekte 3 milyon 453 bin kişiye, 88 milyar lira tüketici ve konut kredisi kullandırılırken, takibe düşen kredi tutarı ise 2,2 milyar TL ile rekor düzeye çıktı. Takibe düşen kredilerin 1,9 milyar liralık kısmını ihtiyaç kredileri oluşturdu. Bu dönemde ödenmeyen konut kredileri 314 milyon lira, taşıt kredileri 21 milyon lira oldu.

TÜRKİYE’NİN YAKLAŞIK 3’TE 1’İ KREDİ KULLANDI

Haziran 2021 itibariyle tüketici kredileri ve konut kredileri toplamı yaklaşık 656 milyar TL olurken, kredi kullanan toplam kişi sayısı ise 25 milyon 529 bine yükseldi. Kredi kullanan kişi sayısı önceki yıla göre 1,3 milyon artış kaydetti. Toplam tüketici kredisi ve konut kredileri tutarı yıllık yüzde 19 yükseldi.

HÜKÜMET ‘ÖNLEM’ SİNYALİ VERMİŞTİ

Tüketici kredilerinde normalleşme ve ekonomik açılmayla hızlanan talep ekonomi yönetimine bazı tedbirler aldırırken, Temmuz ayında özellikle kredi kartı ve taşıt kredisine taksit sınırlaması getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan büyümesinden hız kaybetmeyen tüketici kredileri için yeni önlemlerin alınabileceğini ve bankalarla görüşmelerin yürütüldüğünü belirtmişti. Merkez Bankası da hem Para Politikası Kurulu toplantı özetlerinde hem de Enflasyon Raporu’nda tüketici kredilerine yönelik uyarılarda bulunmuş ve yeni makroihtiyati tedbirlerin gelebileceğini ifade etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...