Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Mart 2022 15:08 - Güncelleme : 23 Mart 2022 15:18

İETT zammı ne zaman uygulanacak? Öğrenci akbil ne kadar oldu?

Benzin ve motorin zammı ulaşım ücretlerinin artmasına neden oldu. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İstanbul ulaşım ücretlerine zam yapılmasına yönelik toplantı yapacak. Gözler İstanbul otobüs, metrobüs ve metro ücretlerine çevrilirken öğrenci aylık ve tam aylık ücretleri merak konusu oldu. Peki İstanbul’da toplu ulaşıma zam yapılacak mı? İETT zammı ne kadar oldu?

İETT zammı ne zaman uygulanacak? Öğrenci akbil ne kadar oldu?

Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan Brent petrol yükselmesiyle benzin ve motorin zamları ulaşım hizmetlerine de yansıdı. 23 Mart tarihinden itibaren geçerli olan zamlarla birlikte İstanbul’da Benzin fiyatı 19,70 TL olurken motorin fiyatı ise 22,21 TL oldu. UKOME yarın artan akaryakıt fiyatları nedeniyle İstanbul ulaşım ücretlerine zam nedeniyle toplanacak. İETT Genel Müdürü Alper Bilgili yüzde 50 altında zam olmayacağını ifade ederken öğrenci aylık akbil için 25 yaş sınırının gündem de olduğunu duyurdu. İETT zammı haberleri ardından öğrenciler ‘’Tam aylık akbil ne kadar?’’ sorusunun cevabını arıyor.

İETT ZAMMI 2022 NE ZAMAN UYGULANACAK?

Rusya - Ukrayna Savaşı nedeniyle brent petrol fiyatından yaşanan ani yükselişler akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiledi. Benzin ve motorine arka arkaya gelen zamlar nedeniyle ulaşım hizmetleri de arttı. İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, yüzde 50 ile yüzde 100 arasında fiyat artışı talebinde bulunduklarını ve belediyenin, sektörlerden gelen bu talebe kayıtsız kalamayacağını belirtmişti. Bilgili artan akaryakıt fiyatları nedeniyle ortaya çıkan hesabı ‘’Bu 6 bin araç günlük 600 bin litre motorin tüketiyor. Yani biz kasım ayında 8,2 lira olan bir litre motorini bugün 18,7 liraya alıyoruz. Aradaki fark litre başına 10 lirayı geçti. Bu farkın bizim bir yıllık bütçemize maliyeti 2,5 milyar lira seviyesini buldu" ifadeleriyle anlattı. Birkaç ay öncesine kadar 2 tam bilet bedeliyle 1 litre motorin satın alınabildiğini kaydeden Bilgili, bugün 1 litre motorinin neredeyse 4 tam bilete denk geldiğini bildirdi. Peki İETT zammı ne zaman uygulanacak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, yarın Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde, ulaşıma ek zam gündemiyle toplanacak. İndirimli İstanbulkart ve toplu ulaşım ücretlerine ara zam teklifinin sunulacağı toplantıda, indirimli, öğrenci kartı kullanımının da 25 yaş ile sınırlandırılması teklif edilecek. İstanbul’da toplu taşıma zammı yarın yapılacak toplantının ardından netleşecek.

ÖĞRENCİ AYLIK AKBİL NE KADAR?

İstanbul’da toplu taşıma zammı ile ilgili gelişmeler devam ederken ‘’Öğrenci aylık akbil ne kadar?’’ sorusu gündeme geldi. Öğrenci Aylık Abonelik 78 TL. Ancak yarın yapılacak UKOME toplantısı ardından bu fiyata en az yüzde 50 zam gelmesiyle 117 TL’ye yükselecek.

İETT zammı ne zaman uygulanacak? Öğrenci akbil ne kadar oldu?

TAM AYLIK NE KADAR OLACAK?

İstanbul’da toplu taşımayı sık kullanan vatandaşların kullandığı tam aylık abonman fiyatı zam haberleri ardından gündeme geldi. Benzin ve motorin zammı ile ulaşım ücretlerine gelen zamdan tam aylık abonman fiyatı da etkilenecek. Buna göre zam öncesi 430 TL ödeme yaparak 180 basım hakkına sahip olan vatandaşlar yüzde 50 zam yapılması durumunda tam aylık kart için 645 TL ödeyecek.

İSTANBUL’DA TOPLU TAŞIMAYA ZAM GELDİ Mİ?

İstanbul toplu taşıma ücretleri akaryakıt fiyatlarına gelen zammın ardından artacak. 2021 Aralık ayı toplantısında, toplu taşıma ücretlerine yüzde 36, servis ücretlerine de yüzde 27 oranında zam yapılmış, yeni ücretler 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti. Jeopolitik gerginlik nedeniyle yukarı yönlü ataklar yapan brent petrol benzin ve motorin fiyatını da etkiledi. Yükselen fiyatların ardından İstanbul’da toplu ulaşıma zam kararı geldi. İşte zam öncesi İstanbul toplu taşıma tarifesi:

  • Tam Bilet: 5,48 TL
  • Öğrenci Bileti: 2,66 TL
  • Öğretmen ve 60 Yaş Üstü: 3,91 TL
  • Tam Aylık Abonelik: 430 TL
  • Öğrenci Aylık Abonelik: 78 TL
  • Öğretmen ve 60 Yaş Aylık Abonelik: 266 TL

METROBÜS 

  • Tam: 8,13 TL
  • Öğrenci: 2,66 TL
  • Öğretmen ve 60 Yaş: 4,46 TL

MİNİBÜS

  • Tam Kısa Mesafe: 3,75 TL
  • Tam Uzun Mesafe: 5,50 TL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...