Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Nisan 2015 22:08

Taner Yıldız, 'Tedbirler alacağız'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisinin tekrar yaşanmaması için tüm tedbirlerin alınacağını ifade etti.

Taner Yıldız, 'Tedbirler alacağız'
taner yıldız,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Atmosfere açık işletmede, bir kısım olumsuzlukların her an olabileceği bir ortamda, ben 'bir daha böyle bir şey yaşanmaz' diyemem. Gerçekçi olmamız lazım" dedi.

TRT Haber kanalında katıldığı programda soruları yanıtlayan Yıldız, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisinin tekrar yaşanmaması için tüm hazırlıkların titizlikle elden geçirildiğini ve tüm tedbirlerin alınacağını ifade etti.

Yıldız, Türkiye'nin elektrik arzında eksiklik olmadığını belirterek, "Türkiye'de arz açığı ile alakalı bir problem kalmadığı gibi, tam tersi arz fazlası var şu anda. Gidin herhangi bir üretici ile konuşun malını satmak için uğraşıyor" diye konuştu.

Kesintinin sebeplerini henüz netleştiremediklerini aktaran Yıldız, "Vakayı okuduk. Tespit ettik. Olayı teşhis ettik. Fakat sebepler konusunda daha ihtiyatlı davranmamız lazım. Olayı bütün şeffaflığıyla paylaşmamız lazım. Lehimize veya aleyhimize, olayı doğru bir şekilde ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.  

Yıldız, kesintinin ekonomik maliyetiyle ilgili henüz bir çalışma yapmadıklarını söyleyerek, "Maliyetin bize 157 milyon lira civarında olduğu söylendi. Fakat bununla alakalı Enerji Bakanlığı olarak bir çalışma yapmadık, bunu teyit etmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Siber saldırı ihtimali üzerine konuşan Yıldız, "Siber saldırı varsa bunu açıklayacağız. Onun için delillere ulaşmamız lazım. Şu anda siber saldırıdır diyebileceğimiz bir delil yok elimizde. Doğru olan neyse kamuoyuyla onu paylaşacağız" dedi.

Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arkadaşlarımız, 'böyle bir olay 33 yıldır ilk defa başımıza geldi' diyorlar. Olaya teşhisimizi koyduk. Ancak bunu oluşturan sebeplerin birkaç noktadan olabileceğine dair elimizde bilgiler var. Bu bilgiler kesinleşmediği ve teyit edilmediği için bunu tetikleyen sebeplere şu an girmiyoruz.

Salı günkü problem herhangi bir üretim eksikliğinden kaynaklanmıyor, tam tersi üretimin fazlası var. Nisan ayının başlarında, Mart ayının sonlarında aşırı kış şartları yok, rüzgar yok, fırtına yok, kar yok ve tüketim de en düşük seviyelerde. Bizim için bu risklerin herbiri minimize edilmiş, işletmecilik açısında baktığınızda.

Sistem 10.36'da gittikten sonra yaklaşık 14.30'da yüzde ellisi, 16.30'da da yüzde 80'i 90'ı civarında, 20.00'de de sistemin tamamı devreye alınmış oldu. Elektriğin tamamen gitmiş olması vatandaşımızı tabii ki direkt ilgilendiren bir husus. Fakat bilenler bu kadar geniş bir şebekenin bu kadar hızlı ayağa kaldırılabileceğini çok düşünmezler.

Bir gün 86 bin 400 saniye. Bir gün önce yaşanan bir sorunun aynı saatte tekrar yaşanma ihtimali 86 bin 400'de bir. Bu ihtimal dışında değil ama az bir ihtimal var."

 - "Kayseri'de nükleer santralin yanında yaşamaya hazırım"

Nükleer santrallerle ilgili tartışmalara değinen Yıldız, "Kayseri'de yeterince su olsaydı kesinlikle yaptırırdım. Kayseri'de nükleer santralin yanında yaşamaya hazırım. Çünkü güvenlikle alakalı tedbirleri aldığımızda bunun ne olduğunu biliyorum" diye konuştu.

Yıldız, "Türkiye'ye nükleer santral kazandırılmalıdır, yalnızca elektrik temini değil aynı zamanda sanayileşme için de gereklidir. Konu bu kadar açık ve net. Bizim bunu savunmamız için bırakın Türkiye'nin elektriğini kesmeyi herhangi bir argümana falan ihtiyacımız yok, biz bunu savunuyoruz açıktan" ifadelerini kullandı.

Nisan ayı sonunda Akkuyu Limanının temel atma törenini gerçekleştirmek istediklerini belirten Yıldız, "Gerek güvenlik gerekçesiyle gerekse Rusya'da yaşanan mali kriz gerekçesiyle gecikeceğine dair bir takvim yok. Fakat işletmeye alma süresi 2019 diye konuşmuştuk, acaba o 2020'ye sarkar mı diye konuşacağız" dedi.

- Türk Akımı

Türk Akımı projesinin önemi hakkında konuşan Yıldız, "Türk Akımı projesini gözdağı vermek için yapmıyoruz ama kendisine gözdağı verilmiş olarak kabul edenler var" dedi.

Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye, Rusya Federasyonu için herhangi bir ülke değildir. Rusya da Türkiye için herhangi bir ülke değildir. Her iki ülkenin de kurumsal hafızası bunu çok iyi bilmekte. Biz kendimize bir Hollanda, bir Belçika muamelesi yapamayız. Bizim etrafımızda siyasi istikrarsızlıklar söz konusu. Suriye, Irak, İran, Arap Baharı ile gelen yapı, Ukrayna Kırım krizi her birisi bizim yanı başımızda oluyor. Projelere olabildiğince milli bakarak, Türkiye'nin menfaatleri hangi çıkarlarla örtüşüyorsa, bunları değerlendirerek yaklaşıyoruz. Türkiye'nin siyasi istikrarıyla beraber çok ciddi bir müzakere gücü oluşmuştur. Türkiye hak ettiği, coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanacak konuma kavuşacak."

- "PKK ile herhangi bir değer falan paylaşmayı düşünmüyoruz"

Türkiye'nin Kandil Dağı eteklerinde yapacağı petrol aramalarına da değinen Yıldız, "PKK ile herhangi bir değer falan paylaşmayı düşünmüyoruz. Petrolü falan hiç paylaşmayız" ifadelerini kullandı.

Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çözüm Süreciyle beraber gelinecek noktanın, ekonomiye şu ana kadar olarak yaşattığı bütün olumsuzlukları olumluya çevirebilecek bir durum var. Orada 13'e yakın bloğumuz var. 6 tanesini uluslararası bir firmayla beraber çalışıyoruz. Fakat bu DEAŞ'tan dolayı da oradaki çalışmalara ara verdik. Bir kısmını da kendimiz blok olarak çalışacağız."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...