Tgrt Haber
24 Ekim 2017 18:37

Taşerona kadro verilecek mi? | Taşerona kadroda son durum nedir ?

Ülkemizde kamu kurumlarında istihdam eden bir milyona yakın taşeron işçi bulunmaktadır.Taşerona kadro verilecek mi ? Taşerona kadro'da son durum nedir? Milyonların merakla beklediği Taşerona kadro verilecek mi sorusuna çeşitli açıklamalar geliyor.Yeni düzenleme nasıl olacak bütün detaylar haberin içerisinde mevcuttur.

Taşerona kadro verilecek mi? | Taşerona kadroda son durum nedir ?
Taşerona kadro verilecek mi?,Taşerona kadro ne zaman açıklanacak,Taşerona kadro&tt2;da son durum nedir,taşerona kadro,taşerona kadro 2017

Ülkemizde kamu kurumlarında istihdam eden bir milyona yakın taşeron işçi bulunmaktadır.Taşerona kadro verilecek mi ? Taşerona kadro'da son durum nedir? Milyonların merakla beklediği Taşerona kadro verilecek mi sorusuna çeşitli açıklamalar geliyor.Ülkemizde faaliyet gösteren taşeron işçilere büyük ihtimal ile kadro verilmeyecek yerine sözleşme yapılacakTaşerona kadro sürecinde masada görüşülen tüm formüller. Taşeron işçiler kademeli olarak sözleşmeli personel memur kadrosuna geçecek. Öncelikle taşeron çalışanlar ile bir 'özel hukuk sözleşmesi' yapılacak.


Taşeron ne demek? Taşeron işçi anlamı nedir?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar.  Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar.  Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.


TAŞERONA KADRO VERİLECEK Mİ?
Taşerona kadro bekleyen milyonlarca işçi, yetkili makamlardan ve kişilerden yapılan açıklamaları takip ediyor. Kadrolu pozisyonda çalışabilmek için gelecek olan müjdeli haberi bekleyen işçiler, merakla "taşerona kadro verilecek mi? ve "taşerona kadro son durum" aramalarını internet üzerinde yapıyor.

İşte taşerona kadro konusunda yaşanan son gelişmeler ve açıklamalar
 

Taşerona kadro verilecek mi? | Taşerona kadroda son durum nedir ?
Başbakan Yıldırım'dan taşeron açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile birlikte Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ı ziyaret etti. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Toplantıda iş hayatıyla ilgili meseleleri gündeme alma fırsatımız oldu. Görüişmelere KESK ve TOBB da katıldı. Çalışma hayatı ve iş hayatımızın yüzde 80'inin temsil edildiği bir toplantı oldu. Buraya gelip de taşeron konusunu konuşmamak olmazdı. Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili bakanlıklarımız bir çalışma yürütüyor. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve taşeron olarak çalışanları statülerini kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar alternatiflerle tamamlanmak üzere. Önümüzdeki aylarda Bakanlar Kuruluna sonra da Ekonomi Koordinasyon Kuruluna gelecek."


Taşerona kadro verilecek mi? | Taşerona kadroda son durum nedir ?
BAŞBAKAN YARDIMCISI BEKİR BOZDAĞ'DAN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMASI
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda konuştu. Bozdağ; "AK Parti hükümetleri bugüne kadar hangi sözü verdiyse yaptı. Bu konuda hükümetimizin verdiği sözlerden birisidir, programımızda yer almaktadır. Bakanlar Kurulumuzda daha önce defalarca görüşüldü. Bazı konularda ilave çalışma yapılması talimatı verildi ve bu çalışmalarda son noktaya gelindi. İnşallah yeni yıla kadar veya en geç yeni yılın başında bu konuda atılması gereken adım atılacaktır." dedi.

Maliye Bakanı Ağbal'dan açıklama
Ocak-Eylül 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları, 2017 Yıl sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Ağbal, torba yasa tasarısında Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Kurumlar Vergisinde yapılan düzenlemenin, ortaya çıkan açığı telafi etmeye yeterli olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, geçen cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda maddeler görüşülürken alınan tedbirlerin bütçeye etkileri konusunda komisyon üyelerinden bilgi talebi geldiğini belirterek, Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen kamu dengelerini sağlamak üzere torba yasayla uygulamaya konulacak düzenlemelerin mali etkileri konusunda, Plan ve Bütçe Komisyonunda etraflıca değerlendirmelerde bulunacağını ifade etti.
Taşerona kadro verilecek mi? | Taşerona kadroda son durum nedir ?

HAK-İŞ'TEN YENİ BAKANA TAŞERON ÇAĞRISI!

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma İş Genel Başkanı Mustafa Toruntay, "Teknik olarak çalışmaları tamamlanan taşeron düzenlemesi, Meclisten önce mutlaka sendikalara sunulmalı. Kanun tasarısı, sendikaların görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlanmalı." dedi.

Toruntay, kamuda 900 bine yakın kişinin alt işverene (taşeron) bağlı olarak çalıştığını belirterek, bu çalışanların kamuda veri girişinden temizliğe, hasta yönlendirmeden güvenliğe kadar birçok farklı görevi yerine getirdiğini söyledi.

Taşeron işçiliğin çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getiren Mustafa Toruntay, bu statüdeki yüz binlerce kişinin hem iş güvencesinden yoksun hem de düşük ücretlerle çalıştırıldığını ifade etti.

Türkiye'de taşeron işçilik sorununu ilk kez HAK-İŞ olarak kendilerinin gündeme getirdiğini vurgulayan Toruntay, şöyle konuştu:

"2014 yılında 27 ilde, 9 iş kolunda, 85 iş yerinde toplam 5 bin 250 kamu taşeron işçisi ile yüz yüze görüşerek 'Taşeron İşçisi Gerçeği Araştırması'nı hazırladık. Bu araştırmada, taşeron işçilerin yüzde 77,8'inin sendikalı olmak istediği sonucu ortaya çıktı. Konfederasyon olarak taşeron işçileri örgütlemeye başladık. Bu noktada önemli bir mesafe aldık. HAK-İŞ'in bugün 550 bine yakın üyesinin 250 binden fazlası taşeron işçilerden oluşuyor."

Taşerona kadro verilecek mi? | Taşerona kadroda son durum nedir ?

EMEKLİLİĞİ GELEN YARARLANAMAYACAK

Taşeron işçilerden sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşı geçmiş olanlar yeni düzenleme içerisinde yer almayacaklar. Mevcutta taşeron işçiler emeklilik hakları konusunda 4/a’lı olarak bilinen SSK çalışanları ile aynı haklara sahip konumdalar. Bu çerçevede de kamu çalışanı personel statüsüne geçiş sonrası emekliliğe üç yılı kalmışsa 4/a koşullarında emekli olacaklar.

Taşerona kadro verilecek mi? | Taşerona kadroda son durum nedir ?

KURUM DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLECEK

Yapılacak yeni düzenleme sonrası da şu anda çalıştıkları kurumlarda çalışmaya devam edebilecekler. Başka kurumlara geçiş talepleri ise o kurumlar tarafından yapılacak özel sözleşmeler kapsamında mümkün olacak. Geçiş sürecinde taşeron işçilerle yapılacak özel sözleşmelerde bu konu sözleşme ile güvence altına alınacak.

Kamu personeli statüsüne geçişi getiren düzenleme sayıları 720 bini bulan taşeron işçileri kapsayacak. Bu kapsamda da belirli bir tarihten itibaren taşeron işçi olanları kapsayacak. O tarih Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılacak. Böylece o tarihten sonra ilk kez taşeron işçi olarak işe girenler düzenlemeden yararlanamayacak.
 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...