Tgrt Haber
02 Temmuz 2021 12:56

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinin müşterilerine ne olacak?

Faizsiz finansman modeliyle konut ve taşıt edindiren 21 firma BDDK kararı ile tasfiye edildi. Söz konusu şirketlerde tasarrufu olan vatandaşın durumu ne olacağı merak konusu. TGRT Haber'in kaynaklardan aldığı bilgiye göre, tasfiye edilen şirket sahiplerinin tüm mal varlıklarıyla müşterilerine karşı sorumlu olacağı öğrenildi.

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinin müşterilerine ne olacak?
faizsiz konut,bddk

TGRT HABER / Sinem ERYILMAZ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son dönemde artış gösteren faizsiz konut satan şirketlerine neşter vurdu. Karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan karara göre 21 şirketin ret ve tasfiyesine karar verildi.

Bu kararın ardından en çok merak edilen soru ise müşterilere ne olacağı oldu. Yasaya göre bu şirketlere yapılan ödemeler kamu güvencesi altında değil. TGRT Haber’in kaynaklardan aldığı bilgiye göre müşteri mağduriyetinin önüne geçileceği öğrenildi. Bu süreçte vatandaşın hak ve menfaatlerinin korunması sağlanacakken, tasfiye edilen şirket sahiplerinin tüm mal varlıklarıyla müşterilerine karşı sorumlu olacağı ifade edildi. 

GÜVENLİ VE GÜÇLÜ YAPILANMAYA GİDİLİYOR

BDDK’nın bu kararı, intibak süreci sonrasında güvenilir, mali açıdan güçlü ve kurumsal yapısını tesis etmiş firmalardan oluşan bir sektör oluşturmak olarak yorumlandı. Böylelikle müşteriler için daha cazip bir tasarruf finansman sektörü oluşturulması hedefleniyor. 
BDDK tarafından getirilen bu düzenleme ve denetim altyapısının tasarruf finansman sektörüne istikrarlı şekilde fakat makul düzeyde artan bir müşteri kitlesi sağlanması bekleniyor.

BDDK: DEĞERLENDİRMELERİMİZ DEVAM EDİYOR

BDDK’dan konuya ilişkin yapılan duyuruda, “Kurumumuza intibak başvurusunda bulunan diğer şirketlerden ekli listede yer alan 6 şirketin intibak sürecinin devam ettirilmesine, 8 şirketin ise iradi tasfiyeye yönlendirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu kararlar titizlikle yapılan intibak incelemesi kapsamında Kurumumuzca ulaşılan tespitler ışığında alınmış olup devam eden süreçte tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli tüm işlemler ilgisine göre tasfiye komisyonu ve Kurumumuzca ivedilikle alınacaktır. Bu çerçevede, intibak incelemesi süren şirketler bakımından kurumumuz değerlendirmeleri devam etmekte olup söz konusu şirketlerin faaliyetleri noktasında bir kısıtlama bulunmamaktadır” denildi.

İşte tasfiyesine karar verilen 21 şirket: 

İktisatevim Gayrimenkul A.Ş. , Vizyonevim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş. , Doğruevim Gayrimenkul Organizasyon A.Ş. ,  Finansevim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Organizasyon Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş. , Birikimevim Gayrimenkul Organizasyon A.Ş. , Finalevim Gayrimenkul Otomotiv Organizasyon A.Ş. , Yaşamevim Gayrimenkul A.Ş. , Hh Aydın Yatırım Holding A.Ş. , İhtiyaçevim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Organizasyon Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş. , Varlıkevim Gayrimenkul A.Ş. , İstek Evim Gayrimenkul Otomotiv Pazarlama Ve Ticaret A.Ş. , İkizlerevim Yatırım Gayrimenkul A.Ş. , Destekevim Gayrimenkul İnşaat Taahhüt Otomotiv Organizasyon Sanayi Ticaret A.Ş. , Gerçekevim Gayrimenkul Otomotiv Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş. , Değer Tasarruf Gayrimenkul A.Ş. , Önceevım Gayrimenkul Otomotiv Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş. , Morevim Tasarruf Gayrimenkul Otomotiv Enerji Organizasyon Ve Pazarlama Ticaret A.Ş. , Hedefevim Gayrimenkul Otomotiv Ve Ticaret A.Ş. , Gelecek Tasarruf Gayrimenkul Otomotiv Ve Organizasyon A.Ş. , Birlikbirikim Gayrimenkul Organizasyon Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş. İletişim Otomotiv İletişim Organizasyon , Tasarruf Organizasyon Ve Gayrimenkul Pazarlama A.Ş.

FİNANSEVİM: YANLIŞ UYGULAMADAN GERİ DÖNÜLECEĞİ KANAATİNDEYİZ

Karar doğrultusunda kapatılan şirketlerden biri olan Finansevim'den konuya ilişkin açıklama geldi. "Büyük talihsizlik ve yanlış anlaşılma olarak düşündüğümüz bu tasfiye sürecinin inanıyoruz ki ilgili kurumlarımız tarafından iyi bir değerlendirme yapılarak tekrar gözden geçirileceği ve bu yanlış uygulamadan geri dönüleceği kanaatindeyiz" denilen açıklamanın devamında şunlar yer aldı:

"Bu kadar temiz kalabilmiş, geçtiğimiz yılsonu 50 milyon TL’nin üzerinde vergi ödemiş, “Toplam 380 milyon TL finansman” sağlamış ve müşterisini zarara uğratmamış markayız. Ödenmiş sermayesiyle Aynı zamanda tüm finansman dönüşleri ile müşterilerinin yükümlülüklerini karşılayabilecek Finansevim markamıza ve emeklerimize inanıyorum hukukçularımız, yüce devletimiz sahip çıkacaktır. Umarım alın teriyle 3 bine yakın insana ekmek kapısı açmış üstüne basa basa bu tarih itibariyle bile bir tane müşterisini üzmemeye gayret etmiş bir yapıya hakkını teslim eder."

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...