Tgrt Haber
20 Mart 2014 16:20

Tavan fiyat başlıyor, benzin ve motorinde dev indirim

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, akaryakıtta tekrar tavan fiyat uygulamasına geçme kararı aldı. Benzinde 16 kuruş, motorinde 9 kuruş indirim bekleniyor.

Tavan fiyat başlıyor, benzin ve motorinde dev indirim
epdk, benzin, motorin, indirim, akaryakıt indirimi, tavan fiyat, fiyat uygulaması,

Kurul'un kararına göre, dağıtıcı ve bayi paylarının toplamı benzin ve motorinde litrede 37 kuruşu geçmeyecek. Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, en yakın erişilebilir akaryakıt piyasası fiyatlarına göre halihazırda motorinde 45-46 kuruşluk benzinde 52-53 kuruşluk fark var. Bu farklar kararın ardından en fazla 37 kuruş olacak. Bu da motorinde 8-9 kuruş, benzinde de 15-16 kuruş indirim anlamına geliyor.
Mevcut mevzuata göre Türkiye’de satılan benzin, motorin ve LPG fiyatlarının İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa’nın başı çektiği ‘Akdeniz Çanağı’ ülkelerinin fiyat ortalamasına göre belirlenmesi gerekiyor. Yasaya göre fiyatların, en yakın uluslararası piyasa konumundaki Akdeniz Çanağı ülkeleriyle uyumlu olması gerekiyor. Çalışmasını tamamlayan EPDK, benzin ve motorin fiyatlarının kanunun emrettiği ‘en yakın erişilebilir uluslararası piyasanın’ üzerinde olduğunu tespit etti.
İKİNCİ KEZ TAVAN FİYAT
EPDK, akaryakıt sektöründe ilk tavan fiyat uygulama kararını Haziran 2009’da aldı. Şirketler, ‘Satış fiyatlarını en yakın erişilebilir uluslararası piyasa fiyatlarına uyumlu hale getirin’ uyarısını dikkate almayınca EPDK, 29 Haziran’dan itibaren tavan fiyat uygulaması başlattı. Kararla, Türkiye’de satışa sunulan benzin ve motorin fiyatları 2 ay süreyle Kurul tarafından belirlendi. İki aylık uygulamayla akaryakıt fiyatlarında, litrede 20 kuruş civarı indirim sağlandı. Türkiye’de akaryakıt ürünlerini pahalılaştıran en önemli etkenlerin başında özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) geliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...