Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Aralık 2015 07:53

TBMM Genel Kurulu'nda 2016 Yılı Geçici Bütçesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi. Kanun 1 Ocak-31 Mart 2016 tarihlerini kapsıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda 2016 Yılı Geçici Bütçesi kabul edildi
tbmm, bütçe,

TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi.Kanun, 1 Ocak-31 Mart 2016 tarihlerini kapsıyor. Buna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlara, 1 Ocak'tan 31 Mart 2016'ya kadar geçecek üç aylık dönemde, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'ndaki başlangıç ödeneklerinin belirli oranları karşılığı kadar ödenek kullanma yetkisi verilecek. Bu oran, Cumhurbaşkanlığı bütçesi için yüzde 28,14, Başbakanlık bütçesi için yüzde 85, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi için yüzde 75, Maliye Bakanlığı bütçesi için değişik tertiplerde yüzde 56, yüzde 38, yüzde 55, yüzde 100, yüzde 38,8, yüzde 53, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi için yüzde 60, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi için yüzde 66, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi için yüzde 75, Adalet Bakanlığı bütçesi için yüzde 40, Hazine Müsteşarlığı bütçesi için yüzde 30, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bütçesi için yüzde 45, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı için yüzde 100 olacak.

Kanuna göre, ilgili kamu idareleri, kanunun uygulanmasında ortaya çıkabilecek ödenek ihtiyaçlarını karşılamak veya bütçede öngörülemeyen hizmetlerin yürütülmesini sağlamak amacıyla "yedek ödenekler" ekonomik kodunu içeren tertiplerden, geçen yıllar gerçekleşmeleri dikkate alınarak tespit edilen oranlar karşılığı bulunacak tutar kadar ödenek kullanmaya yetkili kılınacak.

Siyasi Partiler Kanunu'na göre, siyasi partilere 2016 yılının tamamı için yapılacak yardımın hesaplanmasında, ilgili kanundaki genel bütçe gelir tahmininin yüzde 16,44 fazlası esas alınacak. 

İlgili kanun hükümleri uyarınca merkezi yönetim bütçe gelirlerinin yıllık tarh, tahakkuk ve tahsiline devam edilecek. Yapılan harcamalar, girişilen yüklenmeler ile tahsil olunan gelirler, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'ne dahil edilecek.

2015 yılındaki projeler devam edecek

Kanunla, 2015 Yılı Yatırım Programı ek yatırım cetvellerinde yer alan projelerin herhangi bir aksaklığa yol açılmadan 2016 yılında da uygulanmasına devam edilebilmesi için ödeme yapılabilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor.

Buna göre, 2015 ve daha önceki yıllarda taahhüde bağlanmış iş ve hizmetlere ait ödemelere ödenek sınırları çerçevesinde devam edilecek. 

Kamu görevlilerine ilişkin toplam atama sayısı sınırları, 40 binden 55 bine çıkarılacak.

Genel Kurul'daki oylamasına 314 milletvekilinin katıldığı tasarı, 71 ret oyuna karşın 243 oyla kabul edildi.

"Milletten aldığımız parayı tekrar milletin hizmetine döndürdük"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarının görüşmeleri sırasında bir milletvekilinin yönelttiği, "Bu bütçeler kimin derdine deva olacak, kimin işine yarayacak?" sorusunu hayretle karşıladığını belirterek, "Biz faiz bütçesini halkın, vicdanların bütçesi haline getirdik, milletten aldığımız parayı tekrar milletin hizmetine döndürdük" dedi.

Ağbal, seçim beyannamesi ve hükümet programında asgari ücreti 1 Ocak 2016'da bin 300 lira yapacaklarını belirttiklerini kaydetti.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bütçe tasarısının kabul edilmesinin ardından, birleşimi, 22 Aralık Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...