Tgrt Haber
28 Eylül 2021 09:36

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Dolardaki yükseliş Fed kaynaklı

Haftanın ilk gününde 8,90 seviyesine dayanarak rekor kıran dolar fiyatı bu sabah daha sakin seyrederek dünkü kapanışa yakın 8,82 seviyesinden değerleniyor. Dolar fiyatındaki yükselişi değerlendiren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise kurdaki artışın çoğunun Fed'in kararları ve Powell'ın açıklamaları nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Analistler ise yükselişlerden sonra bir miktar satışların gelmesinin normal olduğunu, bunun kurda hafif gerilemeye neden olacağını belirterek, orta ve uzun vadede dolar fiyatının yükselişine devam edeceğini dile getirdiler.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Dolardaki yükseliş Fed kaynaklı
DOLAR,euro,Şahap Kavcıoğlu,Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası,TCMB,Powell,Fed

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faizlerde indirime gitmesinin ardından 3 günlük rekor serisi kıran dolar fiyatları haftanın ikinci gününe daha sakin başladı. Dün sabah 8,90 TL’ye yaklaşan dolar/TL bugün dünkü kapanış seviyelerine yakın 8,82 seviyelerinden işlem görüyor. Dün 10,45 TL seviyesine yükselen euro da salı günü 10,32’den değerleniyor.

FITCH: FAİZ İNDİRİMİ ILIMLI GELİŞMEYE ZARAR VEREBİLİR

Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TCMB faiz indiriminin Türkiye'nin dış dengesinde sağladığı ılımlı gelişmeye zarar verebileceği yorumu yaptı.Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimi ve para politikası yönlendirmesindeki değişikliğin enflasyonu kontrol altına almayı zorlaştıracağı yorumu yapan kuruluş, kararın Türkiye'nin para politikasındaki zayıf kredibilitesini gösterdiği ifadelerini de kullandı. Fitch, Türkiye de faizin 2021 sonunda 100 baz puan indirilmesini beklediğini ancak Ağustos ayında artan enflasyon dikkate alındığında geçen haftaki kararın "erken" olarak değerlendirildiğini belirtti.

Raporda son küresel ekonomik görünüm değerlendirmesinde Türkiye'de 2021 sonu enflasyon beklentisini yüzde 17.2 olduğu hatırlatıldı. "Dirençli iç talep, yüksek uluslararası enerji fiyatları, TL'de ek değer kaybı, enflasyon beklentilerinde daha fazla yükseliş dikkate alındığında beklentimizin yukarı yönlü revize edilmesi muhtemel" denildi. Raporda ayrıca Türkiye'nin dış kırılganlıklarının iç güven ortamında zayıflama ve dolarizasyonda hızlanma halinde artabileceği kaydedildi. Türkiye'nin yeni S400 alımı yönünde bir gelişmenin de ABD ile gerilimi artırabileceği yorumu yapıldı.

“YÜKSELİŞİN SÜRMESİ İÇİN NEDEN YOK”

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı açıklamasında dolar fiyatlarında yükselişin sürmesi için neden olmadığının altını çizerek, kurdaki artışın çoğunun Fed'in kararları ve Powell'ın açıklamaları nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti. Faiz indirim kararı sonrasında Türkiye'den 2 milyar dolar civarında yabancı sermaye çıkışı olabileceğini de sözlerine ekleyen Kavcıoğlu, alınan bazı önlemler sayesinde rezervlere 1 yılda 50 milyar dolara yakın para geleceğini öngördüklerini söyledi. Kavcıoğlu, brüt rezervlerin yılsonuna dek 135 milyar doları geçebileceğini dile getirdi.

DEĞER ARTIŞI DEVAM EDECEK

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yıl sonuna kadar 300 baz puan faiz indiriminin fiyatlandığını ancak burada Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) adımlarının önemli olduğunu vurgulayarak, “Varlık alımları ile alakalı önümüzdeki ayı işaret ediyor. Dolar varlıkları da bu nedenle değer kazanma sürecine girmişti. Piyasalar da haliyle TCMB’nin faiz indirme kararını bir sonraki ay bekliyordu. Çünkü dolar uluslararası piyasalarda değer kazanmıştı. Piyasalarda ‘dolar tarafında yeni bir trend mi başlıyor’ sorusunun yanıtını arayacağız. Görünen o ki yılsonuna kadar değer artışlar hızlı bir şekilde devam edecek ancak bu hafta bir kâr satışı gelebilir. Bu kadar yükselişten sonra borsada toparlanma isteği ve devamında dolar/TL kurunda bir miktar geri çekilme görebiliriz. Bunlar kısa vadeli hareketler. Yükselişlerden sonra bir miktar satışların gelmesi normal olarak karşılanmalı. Biraz daha orta ve uzun vadeye baktığımız zaman yükselişine devam edecek bir kur karşımızda olacak” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...