Tgrt Haber
25 May 2022 10:01 - Güncelleme : 25 May 2022 10:07

Altın ve dolar fiyatında kritik gün: TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak? Altın yükselir mi düşer mi?

Merkez Bankası faiz kararı için geri sayım başladı. Geçtiğimiz yıl toplamda 500 baz puan indirim yaptıktan sonra TCMB 2022 yılında politika faizini sabit tuttu. Gram altın 965 seviyesini aşarken dolar/TL kuru 16 bandını aşması akıllara ‘’TCMB faiz artırırsa altın yükselir mi düşer mi?’’ sorusu gündem geldi. Dolar ve altın piyasası üzerinde etkili olan kararı öncesi ‘’Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?’’ sorusu da merak konusu oldu.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Altın fiyatları bugün açıklanacak Fed tutanakları sonrası TCMB faiz kararı için bekleyecek.
islam memiş,altın,dolar,merkez bankası
Altın fiyatları bugün açıklanacak Fed tutanakları sonrası TCMB faiz kararı için bekleyecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı için toplanacak. Tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enflasyon, ABD dolarının küresel piyasalardaki oynaklığı, Fed başta olmak üzere merkez bankası başkanlarının şahin tonda açıklamaları ve jeopolitik gerginlik altın ve dolar fiyatı üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Ons altın 1.865 dolar seviyesini üstünü görürken gram altın 16 TL bandını aşan dolar kurunda  da destek alarak sert yükselişine devam ediyor. Elindeki varlıkları korumak ve belirsizliğin hakim olduğu piyasalarda zarar etmek istemeyen vatandaşlar ‘’Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar düşer mi yükselir mi?’’ sorusunun cevabını arıyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası faiz kararı toplantısı için geri sayım başladı. 2022 yılının 5.faiz toplantısına odaklanan vatandaşlar ''TCMB faiz kararı ne olacak?'' diye merak ediyor. Merkez Bankası faiz kararı toplantısı 26 Mayıs Perşembe günü yapılacak. Karar TCMB resmi internet sitesinden saat 14.00’de açıklanacak. Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararını yüzde 14 olarak açıklamıştı. 

Altın ve dolar fiyatında kritik gün: TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak? Altın yükselir mi düşer mi?

FAİZ KARARI SONRASI DOLAR DÜŞER Mİ YÜKSELİR Mİ?

Dolar/TL kuru 16 bandını aştı. Uzmanlar uzun süredir baskı altında olan dolar fiyatının patlamasının sürpriz olmadığını belirtti. Ünlü ekonomist İslam Memiş ABD dolar endeksinin 101 seviyesine sert düşmesine karşılık yurt içinde kurun yuarı yönlü ataklar yapmasını ‘’Daha önce doların baskılanma süreci vardı. Dolar kırmızı çizgimiz olan 16.40 TL seviyesine kadar çıkacak mı, onu takip ediyoruz. Küresel piyasalarda endişe yine hakim olmaya devam ediyo'' ifadeleri ile değerlendirdi.

Memiş Haziran ayında dolar varlıklarının değer kaybederken altın ve diğer emtialarda yükseliş göreceklerini ifade etti. Diğer yandan ABD Merkez Bankası Fed’in 50 baz değil 25 baz puan artırım yapacağına iddia etti. Uzmanlar Merkez Bankası’nın Fed faiz kararını takip edeceğini ifade etti. Buna göre TCMB’nin 14-15 Haziran tarihinde gerçekleşecek Fed faiz kararı öncesi sürpriz yapmaması bekleniyor.

Para Politikaları Kurulu politika faizini yüzde 14’te sabit tutarsa dolar ve altında tepki yükselişi bekleniyor. 25 Mayıs Çarşamba dolar 16,18 TL seviyesinden işlem görüyor.

İSLAM MEMİŞ ALTIN YORUMU

Merkez Bankası faiz kararı için gergin bekleyiş sürerken altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş önemli açıklamalarda bulundu. İslam Memiş yatırımcıların ’TCMB faiz kararı sonrası altın yükselir mi? Merkez Bankası faiz artışı yapacak mı?’’ sorularına cevap verdi.

’Altının ons fiyatının 1.867 dolar seviyesine kadar yükselmesi normal. Fed toplantısına kadar 1.780-1.880 aralığını, toplantının ardından 1.880-1.980 dolar aralığını takip edeceğim''

''Dolar/TL kuru daha fazla dayanamaz. Dolar için net bir rakam vermek istemiyorum ancak Mayıs ve Haziran ayında siyasi gerginlikler artacak. Buna bağlı olarak hem altın hem de dolar fiyatında Temmuz'da yeni ataklar gelecek. Önümüzdeki 3 ay satan zarar eder''

MERKEZ BANKASI DOLAR/TL KURUNA MÜDAHALE EDECEK Mİ?

Dolar kurunda yaşanan sert yükseliş sonrası akıllara ''Merkez Bankası dolara müdahale edecek mi?'' sorusuna şöyle cevap verdi.

"Dolar/TL kuru Nisan ayı boyunca 14,70 seviyelerine sıkıştı. Bu yatay seyrin normal olmadığını ifade etmiştim. Döviz satışıyla sabitlenen kur Mayıs’ta patladı. Önemli olan şu 16,40 seviyesinden döviz satarak müdahale etmesi ne kadar etki edecek? Maksimum 15,80 yani bugün gördüğümüz seviyeye gelecek. Tedbirler önceden olması gerekiyordu. Bugün yaşadığımız yükselişler geçtiğimiz ay yapılan baskılanmanın sonucudur."

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...