Tgrt Haber
28 Ekim 2021 09:45

TCMB'nin son enflasyon raporu öncesi dolar fiyatında son durum

Piyasalarda gözler bugün açıklanacak yılın son enflasyon raporuna ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarına çevrildi. Dolar/TL kuru bu sabah TCMB’nin raporu öncesinde 9,50 – 9,53 bandında hareket ediyor. Euro da 11,05 TL’den işlem görüyor.

TCMB'nin son enflasyon raporu öncesi dolar fiyatında son durum
dolar,euro,TCMB,Şahap Kavcıoğlu,enflasyon

Türkiye’de piyasaların yarım gün açık olduğu yeni günde gözler bugün açıklanacak yılın dördüncü ve son "Enflasyon Raporu'na çevrildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimleri için bir gerekçe bulmakta zorlanan piyasa Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarını bekliyor.

TCMB'nin bir önceki raporunda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 14,1, gelecek yıl sonu tahmini yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyordu.

TCMB’nin en son yayınladığı ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anket sonuçlarına göre ise katılımcılar TÜFE’nin yılı yüzde 17,63 seviyesinde kapamasını bekliyor. 

DOLAR TCMB’NİN AÇIKLAMALARI ÖNCESİNDE SAKİN

Dolar ise 9,85 rekorunun ardından büyükelçi krizinin sona ermesiyle 9,42 seviyesine kadar gerilemişti. Dolar/TL kuru bu sabah TCMB’nin raporu öncesinde 9,56 seviyesinde bulunuyor. Euro da 11,05 TL’den işlem görüyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ENFLASYONU TEK HANEYE DÜŞÜRMEYE KARARLIYIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM yasama yılı açılışında ekonomiye yönelik mesajlar da vererek, enflasyon tehlikesinin büyüdüğü bir dönemden geçildiğini kaydetmiş, “Makroekonomik politikalardan yapısal reformlara kadar pek çok adımı atarak enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız" demişti.

TCMB BAŞKANI KAVCIOĞLU: ENFLASYONUN ETKİSİNİ YİTİRECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayarak, "Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik" şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.

KURUMLARIN ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) yıl sonu için enflasyonun yüzde 16,7 olarak tahmin edildiğini, ortalama enflasyon beklentisinin ise yüzde 17 olduğunu açıkladı. Bir önceki raporda ortalama enflasyon beklentisi yüzde 13,6, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12,5 seviyesinde bulunuyordu. 2022 içinse ortalama enflasyon beklentisi yüzde 11,8’den yüzde 15,4’e, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 11,5’ten yüzde 14,5’e çıkarıldı.

İtalyan Banka Unicredit 2021 sonu için enflasyon tahminini de yüzde 18,5’ten yüzde 19,6’ya çıkarmış, 2022’nin ilk yarısında ise yıllık enflasyonun yüzde 20 civarında olacağını sonrasında da yüzde 16,3’e doğru gerileyeceğini öngördüklerini belirtmişti.

İngiliz finans devi Barclays yayımladığı son raporunda, yıl sonunda Türkiye'de yıllık enflasyonu yüzde 15,5 öngördüklerini ifade etmişti.

Enflasyon tahminlerini sene sonu için yüzde 15,8’den 16,2’ye çıkardıklarını belirten Morgan Stanley de, 2022 yılında enflasyonun ortalama yüzde 14 olmasını beklediklerini ifade etmişti.

JP Morgan Türkiye'ye yönelik 2021 yıl enflasyon beklentisini yüzde 16,7'den yüzde 19,9'a yükseltti. 2022 için ise yüzde 16,4'e revize etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...