Tgrt Haber
12 Haziran 2022 07:16 - Güncelleme : 12 Haziran 2022 07:41

Kredi kullanan ve internet alışverişi yapanlar dikkat: Aman tuzağa düşmeyin! Tek harfle binlerce liralık vurgun

Popüler internet sitelerinin geliştirdiği ‘güvenli e-ticaret’ sitelerinin ödeme platformlarını birebir kopyalayan dolandırıcılar, bu kez de internet alışverişi yapanları ve bankaların ‘kara liste’de olan ancak kredi çekmek isteyen kişileri hedef aldı.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Kredi kullanan ve internet alışverişi yapanlar dikkat: Aman tuzağa düşmeyin! Tek harfle binlerce liralık vurgun
e-ticaret,alışveriş,kredi

İnternet alışverişi birçok kişi tarafından aktif olarak kullanılmakla birlikte dolandırıcıların da en sevdiği kazanç kapılarından biri haline geldi. Popüler e-ticaret sitelerinin uygulamalarını, yalnızca bir harf değiştirerek birebir kopyalayan dolandırıcılar, dikkatsiz müşterileri tuzağına çekiyor. Ödemeyi yapan müşteri ürünü alamazken bir diğer hedef de bankaların ‘kara listesi’nde olan kişiler. Kredi verilmeyen vatandaşlara ulaşıp ‘size kredi çıkaracağız’ vaadiyle danışmanlık ücreti alan dolandırıcılar, ‘kredi çıkmadı’ deyip aldıkları parayı geri ödemiyorlar.

“HİÇ ŞÜPHELENMEDİM”

Türkiye’nin en büyük e-Ticaret sitelerinin ödeme platformlarını bire bir kopyalayan dolandırıcılar binlerce vatandaşı mağdur etti. İstanbul’da yaşayan ve mağdurlardan biri olan Bertan Şahin “Site aynı şekilde kopyalanmış, hiç şüphelenmedim. 7.400 TL ile telefon alacaktım. Ödemeyi yaptım ancak telefon gelmedi ve beni engelledi. Sonradan fark ettim ki sitenin adında tek harf farklılığı var. Suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Kredi kullanan ve internet alışverişi yapanlar dikkat: Aman tuzağa düşmeyin! Tek harfle binlerce liralık vurgun

MAĞDUR PARAYI GÖNDERDİKTEN SONRA ANLIYOR

Sosyal medya ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemleri artınca, e-Ticaret siteleri ‘güvenli alışveriş’ için bazı projeler üretti. Örneğin alışveriş yaptığınız anda, ödeme bir havuza düşüyor, ürünü almanız durumunda, verdiğiniz onay ile ödeme karşı tarafa geçiyor. Ancak dolandırıcılar bu tür yöntemleri de alt etmenin yolunu bulmuş durumda. Güvenli ödeme sitelerinin birebir kopyasını yapan dolandırıcılar bu yöntemle birçok kişiyi mağdur ediyor. Türkiye’nin en büyük e-Ticaret platformlarından bazılarının ödeme uygulaması kopyalanmış durumda. Sahte yazılımı yapılan güvenli ödeme platformu A’dan Z’ye aynı şekilde uygulanmış. Dolandırıcılar güvenli ödeme yöntemi ile alışveriş yaparak karşı tarafında da güvenini kazanıyorlar. Mağdur olan kişi ise parayı gönderip eline ürün ulaşmadığı zaman dolandırıldığını anlıyor.

“NORMAL SİTE İLE TEK HARF DEĞİŞİKLİĞİ VAR”

İstanbul’da Bertan Şahin isimli bir kişi, bu işi yapan dolandırıcılara 7.400 TL’sini kaptırdı. Bilindik e-Ticaret sitesinin aynı uygulamasını bire bir kopyaladıkları için tereddüt etmediğini söyleyen Şahin olayı şöyle anlattı: Türkiye’nin en büyük e-Ticaret sitesinden bir telefon almak için karşı taraf ile anlaştım. Satıcı kişi Karabük’te olduğunu söyleyerek alışverişi kargo ile yapabileceğimizi söyledi. Kendisi bana ‘güvenli ödeme yöntemi ile transferi yapalım’ teklifinde bulundu. Bana da çok mantıklı geldi ve güven verdi. Bir link attı ve güvenli ödemeyi yapabileceğimi söyledi. Normal site ile kendi yazdığı sahte sitenin adından tek bir harf değişikliği var, bunu fark etmedim ve güvendim. Hâlbuki güvenli ödeme sistemini bire bir kopyalamış. Ben siteye girerek ödemeyi gönderdim. Ancak ürün elime ulaşmadı. Kendisini aradım fakat beni engelledi. Sonradan fark ettiğimde, mevcut orijinal sitenin tek harfini değiştirerek bir site kurmuş ve bu işi oradan yürütüyor.

Kredi kullanan ve internet alışverişi yapanlar dikkat: Aman tuzağa düşmeyin! Tek harfle binlerce liralık vurgun

“SİTE UZANTISINI HARF HARF KONTROL EDİN”

Bilişim uzmanları son dönemde bu tür dolandırılma olaylarının arttığına dikkat çekerek “Alışveriş yaptığınız siteyi mutlaka inceleyin. İsmini ve uzantısını harf harf kontrol edin. Alacağınız ürünün fiyatı piyasanın altında ise temkinli yaklaşın. Mümkünse aldığınız ürünü görerek alın. Şayet kargo yöntemi ile olacaksa gerçek güvenli ödeme sistemlerini kullanın” diyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...