Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Temmuz 2021 11:43

Plastik kararı tepki topladı: 10 kat pahalı ürün satacaklar

Avrupa Birliği'nin tek kullanımlık plastiklerle ilgili aldığı karar Türkiye'den tepki çekti. Sektör temsilcileri Avrupa’nın kararı bahane ederek piyasalara 8 ila 10 kat daha pahalı ürün sunacağını söylüyor.

Plastik kararı tepki topladı: 10 kat pahalı ürün satacaklar
plastik,,tek kullanımlık plastik,,atık,,geri dönüşüm,

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, mayıs ayında atıklarla mücadele için en sık karşılaşılan tek kullanımlık plastik ürünleri 2021 yılından itibaren yasaklayacak düzenlemeye onay verdi. Buna göre, uygun alternatiflerin bulunduğu tek kullanımlık plastik ürünler, 2021 yılından itibaren piyasalardan yasaklanacak. Plastik kulak pamukları, çatal-bıçak setleri, tabaklar, pipetler, içecek karıştırıcılar, balon çubukları ve gıda kapları AB ülkelerinde kullanılmayacak.

Türkiye, Avrupa’da İtalya’dan sonraki en büyük tek kullanımlık plastik ambalaj üreticisi konumunda.  Ayrıca ihracatta da Çin ve İtalya’dan sonra üçüncü büyük oyuncu. Yurt içi ve yurt dışı talebe tam kapasite ile cevap veren Türkiye’nin en çok tek kullanımlık ihracat yaptığı ülke İsrail olurken, ardından Fransa, İngiltere ve ABD geliyor. Türkiye 2020 yılında 4 milyar dolarlık tek kullanımlık plastik ambalaj ürün üretirken, doğrudan ve dolaylı ihracat 1 milyar dolara ulaştı.

KARAR TEPKİ TOPLADI

Avrupa Birliği’nin bu kararı Türkiye’den tepki topladı. Özellikle pandemi döneminde hijyen açısından kullanımı daha da artan ürünlerin çözümden çok uzak olduğu ifade ediliyor. Sektör temsilcileri Avrupa’nın kararı bahane ederek piyasalara 8 ila 10 kat daha pahalı ürün sunacağını söylüyor. 

Tepki çeken yasak kararını değerlendiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Tek kullanımlık plastik pipet, çatal, kaşık bıçak ve tabak yasaklanırken, gıda kapları yasak kapsamına alınmadı? Acaba Avrupa Birliği, çevreyi bahane ederek Türkiye ile rekabet edemediği ürünleri mi yasakladı? Türkiye'nin, yasaklanan ürünlerde büyük üretici ve Avrupa'ya ihracatçı konumda olduğunu göz önünde tuttuğumuzda, yasağın arkasındaki amacın gerçekte çevre olmadığı görülüyor” açıklamasında bulundu.

ÇEVRE BAHANESİYLE TÜKETİCİYE 10 KAT PAHALI ÜRÜN SATILACAK

8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun sürdürülebilir ekonomik-sosyal yaşam analizi dikkate alınmadan böyle bir karara imza atıldığını söyleyen Eroğlu şunları dile getirdi:
“Amaç çevreyi korumak ise neden sadece söz konusu tek kullanımlık plastik ürünler yasaklandı ve diğerlerine dokunulmadı? Örneğin kâğıt pipetin maliyeti, plastikten 8-10 kat daha pahalı. Çevrenin korunması adına alındığı iddia edilen yasak kararı asla çözüm olamayacağı gibi vatandaşlara ekstra ekonomik maliyetler yükleyerek enflasyonist baskı oluşturacaktır.”

AB KENDİ İÇİNDE ÇELİŞKİYE DÜŞTÜ 

Bazı AB üyelerinin yönetmeliğe uymayacağını açıkça söylediğini kaydeden Eroğlu, “Fransa, paydaşlardan aldığı şikâyetlerin ardından yönetmelikle ilgili ulusal kanun koyucu nezdinde değişiklik taleplerini gündeme getirdi. İtalya ise AB’nin, biyoplastikleri yönetmelikteki yasaklar içine alma kararına uymayacağını açıkladı. İsveç’te de AB yönetmeliğine uyum için çıkarılan ulusal tasarı ile ilgili paydaşlardan o kadar çok tepki geldi ki gecikme kaçınılmaz oldu. AB üyesi Romanya ve Bulgaristan gibi birçok üye de yasağın uygulanmasını ön gören yönetmeliğin hayata geçirilmesiyle ilgili kayda değer adım atmadı” açıklamasında bulundu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...